Hiinas toob õhureostus inimesed tänavatele

Copy
Hiina keskvalitsus reageerib tihti jõuliselt meeleavaldustele, kasutades selleks märulipolitseid.
Hiina keskvalitsus reageerib tihti jõuliselt meeleavaldustele, kasutades selleks märulipolitseid. Foto: VIVEK PRAKASH / AFP /Scanpix

Hiinas on elukvaliteeti puudutavad meeleavaldused muutumas üha tavalisemaks.

Wuhani linnavalitsus võttis teisipäeval vastu otsuse mitte rajada uut prügipõletamisjaama, avalike meeleavalduste tulemusel. Linna esindajad lubasid, et edaspidi konsulteeritakse avalikkusega põletusjaamade rajamise osas.

Juuni keskpaigas, mil prügipõletusjaama rajamine sai avalikusele teatavaks, asusid aktivistid koguma allkirju, peatamaks jaama rajamist.

Jaama rajamine oli vastuoluline seetõttu, et seda kavatseti rajada elamurajoonide lähedale, kus asus ka kaks koolihoonet. Prügipõletusjaamad paiskavad õhku mürgiseid kemikaale, mis on põhjustavad mitmeid hingamisteedega seotud haigusi ning vähki.

Linna esindajad arreteerisid allkirjade kogujad. See otsus tõi aga kaasa avalikud protestiaktsioonid mitmeks päevaks. tänavatele mitmeks päevaks. BBC hinnangul oli meeleavalduste haripunktil tänavatel ligi 10,000 inimest.

Meeleavaldajad ilmusid tänavatele loosungitega, nagu «Me ei taha olla mürgitatud, me lihtsalt vajame värsket õhku» ja «Andke meile tagasi meie puhas keskkond».

Esialgu proovis valitsus meeleavaldajaid laiali saata, saates ligikaudu 1,000 märulipolitseiniku arreteerima meeleavaldajaid ning blokeerides telefonilevi meeleavalduste piirkonnas.

Kohaliku arvates oli telefonilevi blokeerimise põhjuseks võimalik meeleavalduste koordineerimine Hongkongis samuti valitsuse vastu protesteerivate inimestega, vahendab Raadio Vaba Aasia.

Kui pühapäevaks oli politsei meeleavalduse edukalt maha surunud, siis vältimaks nende taasesinemist, otsustas linnavalitsus põletamisjaama rajamise edasi lükata.

Hiina prügiprobleem

Probleemi keskmes on küsimus, mida peaks Hiina tegema suure koguse prügiga, mida suurlinnad tekitavad.

Prügist on saanud üks suurimaid Hiina väljakutseid keskkonna vallas ning suurimad linnad on tihti ümbritsetud kilomeetrite pikkuste prügimägedega, vahendab Reuters.

Prügi põletamine on üks lahendus, mida Hiinas probleemi lahendamiseks tihti kasutatakse. Näiteks 2017. aasta poliitikadokumendis plaanis Peking kulutada 29 miljardit dollarit viie-aastasel perioodil, et kahekordistada oma prügipõletusvõimekust, vahendab Reuters.

Prügi põletamise on kaasnähuks on aga õhu- ja veereostus, mis põhjustab tõsiseid haigusi inimestes, kes mürgitatud õhku sisse hingavad. Kõige tõsisem on see probleem kesk-Hiinas, kus esineb ka kõige rohkem meeleavaldusi reostust juurde tekitavate jaamade rajamisel.

Madal usaldus riiklike institutsioonide vastu on samuti põhjuseks, miks ka keskkonnasõbralikumate jaamade rajamine toob tihti kaasa meeleavaldusi, vahendab CNN. Peamiseks probleemiks on siinkohal korruptsioon, mis kaasnes keskkondlike standardite tagamise eest vastutavate agentuuride erastamisega 2015.aastal.

Hiinas on meeleavaldused, mis keskenduvad keskkondlikele probleemidele, muutumas tavalisemaks. Tihti on need seotud just uute jaamade või tehaste ehitusega, mille vastu protestima minnakse.

Eelmisel kuul jooksul toimusid sarnased meeleavaldused nagu Wuhanis ka Yunfus ja Xiantaos. Mõlemal puhul suudeti samuti peatada prügipõletusjaama ehitamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles