Poola president: oleme Leedu uue riigipeaga mõlemad konservatiivid

BNS
Copy
Poola president Andrzej Duda.
Poola president Andrzej Duda. Foto: SIPA/Scanpix

Poola presidendi Andrzej Duda sõnul jagavad tema ja Leedu riigipea ametisse astuv Gitanas  Nausėda konservatiivset lähenemist traditsioonidele ning mõlemal riigil on sarnane ajalooline pärand.

Duda peaks võõrustama  Nausėdat järgmisel nädalal Varssavis. Duda nimetas sõpruse märgiks Leedu uue riigipea otsust teha oma esimene riigivisiit Poolasse. 

«Niipalju kui mina tean, siis meie vaated paljudele asjadele on sarnased, sealhulgas traditsioonide austamine. Niipalju kui mina tean, on härra president rohkem konservatiivne poliitik, ning minu lähenemine meid ümbritsevale on samuti rohkem konservatiivne,» lausus Duda. 

«Ma pean kristlikku alusmüüri väga tähtsaks, sest see on Poola riigi alusmüür,» ütles Duda eilel Leedu rahvusringhäälingule LRT. 

Ta lisas samuti, et tunneb Leedu tuge Euroopa Liidus, viidates selle põhjusena ühisele ajaloole, kus mõlemad riigid olid Nõukogude blokis vastu oma tahtmist. 

«Me läbisime selle ajalooperioodi ja kahjuks tunneme endiselt selle tagajärgi. Seega mõistame teineteist, sest on elemente, mida peame oma demokraatiast kõrvaldama, et saada normaalseks, vabalt toimivaks, tõeliselt kaasaegseks lääne institutsioonidega riigiks, kus puuduksid kommunismiaja jäänukid,» lisas Poola president.

Duda sõnul peavad mõlemad riigid tegutsema üheskoos, et luua transpordi- ja energiakoridor ning taotleda NATO jõudude suuremat kohalolekut. 

«Geograafiliselt me oleme teatav julgeolekukeskus Balti riikide ja ka Leedu jaoks ning püüame seda ka õigustada. Me soovime omada Euroopa meiepoolses osas niipalju liitlasi kui võimalik.» 

Täna ametisse astuv  Nausėda sõidab Poolasse teisipäeval. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles