RIA: Olerexi väitel on ühe korra allalaaditud andmed tänaseks hävitatud

PM Majandus
Copy
Olerex. Tallinn. 11.07.2019.
Olerex. Tallinn. 11.07.2019. Foto: Remo Tõnismäe

Riigi infosüsteemi amet (RIA) teatas, et Olerexi kohaselt ei ole nende klientide andmeid kuritarvitatud. Veel eile väitis RIA, et andmeid on allalaaditud 71 korral.

«Olerexi kinnitusel laaditi andmed alla ühe korra ja ühe isiku poolt. Isik on teada. Samuti andis ettevõte teada, et tundlike isikuandmete leket nende andmebaasist ei ole toimunud ja ühe inimese poolt alla laaditud andmekogum on tänaseks hävitatud,» teatas amet.

Andmekogu sisaldas andmeid, mis olid kasutuses töös äriklientidega ja mis on suures osas kättesaadavad paljudest avalikest, sealhulgas riiklikest andmebaasidest. «Olerexi hinnangul vastavad nende rakendatud infoturbemeetmed nõuetele. Selle selguse annab RIA järelevalvemenetlus,» sõnas RIA pressiteates.

Eile ütles RIA peadirektori asetäitja Uku Särekanno, et ametile teadaolevalt kasutasid kurjategijad ära Olerexi süsteemi turvanõrkust ning pääsenud ligi hinnanguliselt 100 000 tehingu infole, millega koos said kättesaadavaks klientide isikuandmed alates nimest kuni dokumendi andmeteni. Särekanno ütles, et tegemist on ulatusliku lekkega. «Meile teadaolevalt on andmeid ka 71 korral alla laetud, mis on üsna murettekitav,» lisas ta.

«Need andmed oli võimalik üles leida, kui neid teadlikult otsiti, igaüks nende otsa ei komistanud. Turvanõrkusi otsis tõenäoliselt robot, mis proovis eri andmebaasidesse sisse pääseda. Teame ka, et neid andmeid laeti reaalselt alla,» ütles Särekanno lisaks eile pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles