Venemaa saatis kosmosesse uue teleskoobi

Copy
Koostöös Saksamaaga välja töötatud Vene kosmoseteleskoop Spektr-RG, mis laupäeval kosmosesse lennutati.
Koostöös Saksamaaga välja töötatud Vene kosmoseteleskoop Spektr-RG, mis laupäeval kosmosesse lennutati. Foto: spaceflightnow.com

Venemaa saatis täna Bajkongõri kosmodroomilt teele teleskoobi, mis arendati välja koos Saksamaaga ning mis asendab jaanuaris kaotatud teleskoobi.

Vene kosmoseagentuuri Roskosmose veebilehele riputatud videos on näha, kuidas rakett Proton-M viib Bajkongõrilt endaga kaasa teleskoobi Spektr-RG.

Lend oli algselt kavas 21. juunil, kuid akuprobleemi tõttu lükati see kaks korda edasi.

Spektr-RG, mis töötati välja koos Saksamaaga, on kosmoseobservatoorium, mille eesmärk on välja vahetada Spektr-R. Viimast tuntakse nimega Vene Hubble, mis jaanuaris enam Roskosmose käskudele ei allunud.

Spektr-R saadeti kosmosesse 2011. aastal musti auke, neutrontähti ja magnetvälju vaatlema. Tema mantlipärija asub umbes sama tegema, kuid lisaks peab ta ka lõpetama maailma kaardi, ütles Roskosmos.

Venemaa kosmoseprogramm, mille üle on riik pikalt uhkust tundnud, on viimastel aastel pidanud üle elama rea tagasilööke. Samas pühendab riik end jätkuvalt ka ambitsioonikatele projektidele.

2011. aastast on Venemaa ainus riik, kes suudab saata meeskondi Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS). Viimaste aegade tagasilöögid koos korruptsiooniskandaalidega Roskosmoses ning Elon Muski firma SpaceX esiletõusuga ähvardavad Roskosmoselt monopoli ära võtta.

Järgmine meeskond asub ISS-i teele 20. juulil. Kosmosereisile lähevad üks Itaalia ja üks USA astronaut ning üks Vene kosmonaut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles