Hetke kiireim HIV-epideemia möllab Venemaal

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Suursaadik Deborah Birx andis intervjuu Postimehele Ameerika mõttekoja German Marshall Fund korraldatud Brüsseli foorumil. FOTO: GMF
Suursaadik Deborah Birx andis intervjuu Postimehele Ameerika mõttekoja German Marshall Fund korraldatud Brüsseli foorumil. FOTO: GMF Foto: GMF

Kui paljud Aafrika riigid on teinud muljet avaldavaid edusamme HIVi kontrolli alla saamises, siis praeguse seisuga on kõige kiiremini leviv epideemia Venemaal, tõdeb Deborah Birx, USA erisaadik ja ülemaailmse aidsivastase võitluse koordinaator.

Lõuna-Aafrika Vabariigis lokkas veel selle sajandi alguses laialdane aidsieitus, kus kas väideti, et sellist tõbe pole üldse olemas või siis saab ta taimedega terveks ravida. Tänaseks on LAVi valitsus hakanud teemat tõsiselt võtma ja pingutab kogu hingest, et umbes iga 5.-6. nende elanikku puudutava viiruse levikule piir panna.

Venemaal pole HIVi ja aidsi olemasolu samas kunagi eitatud. Küll aga on praeguseks jõutud ühe kõige kiiremini leviva epideemiani. Juba järgmiseks kümnendiks võib teiselpool meie idapiiri elada kaks miljonit HIV-positiivset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles