Trump käskis mõnel naiskongresmenil minna tagasi sinna, kust nad tulid (12)

BNS
Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: AFP / Scanpix

USA president Donald Trump käskis nimesid nimetamata mõnel demokraadist naiskongresmenil minna tagasi sinna, kust nad on tulnud. Trumpi sõnad ajendasid juhtivaid demokraate nimetama teda rassistiks ja ksenofoobiks. 

Tegemist on viimasega vastuoluliste kommentaaride reas Trumpi poolt, kes on varem Aafrika riike väidetavalt sitaaukudeks (shithole) nimetanud ja rääkinud dokumentideta migrantide invasioonist. 

Trump viitas oma Twitteri kommentaaris «progressiivsetele demokraatidest naiskongresmenidele,»  ilmselt viitena häälekatele, suhteliselt noortele liberaalsetele naistele, kes on esmakordselt kongressi esindajatekotta valitud. 

Nende seas on Alexandria Ocasio-Cortez New Yorgist, Ilhan Omar Minnesotast ja Rashida Tlaib Michiganist.

Trump ei öelnud, kellele ta vihjab, kuid märkis, et nad on «algselt tulnud riikidest, mille valitsused kujutavad endast täielikku ja totaalset katastroofi, kõige halvemat, korrumpeerunumat ja saamatumat ükskõik, kus maailmas.»

Ta süüdistas neid naisi selles, et nood üritavad «kõlvatul moel õpetada maailma suurima ja võimsaima riigi USA inimesi, kuidas tuleb meie valitsust juhtida.»

«Miks nad ei lähe tagasi ega aita korda teha totaalselt katkiseid ja kuritegudest kubisevaid paiku, kust nad ise tulnud on?»

New Yorgis sündinud Ocasio-Cortezi esivanemad on pärit USA territooriumilt Puerto Ricost. Detroidis sündinud Tlaib on esimene kongressi valitud palestiina päritolu ameeriklane. Lapsena sõjast haaratud Somaaliast Ühendriikidesse saabunud Omar aga on esimene mustanahaline mosleminaine kongressis. 

«See on rassistlik säuts,» ütles esindajatekoja abispiiker Ben Ray Lujan, kongressi kõrgeimas ametis latiino Fox Newsile. 

«Need on Ameerika kodanikud, kelle on valinud Ameerika Ühendriikide kodanikud.»

Esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi on hoiatanud oma erakonda ohu eest, mida kujutab endast Ocasio-Cortezi ja teiste progressiivsete aetav liberaalne poliitika, kui demokraadid loodavad Trumpi 2020. aasta valimistel võita.

Kuid pühapäeval kritiseeris ta Twitteris Trumpi tema sõnade eest. 

«Ma olen vastu @realDonaldTrumpi ksenofoobsetele kommentaaridele, mille eesmärgiks on meie riiki lõhestada,» lausus ta.

Ühendkuningriigi peaminister May: Trumpi säutsud on «täiesti vastuvõetamatud»

Theresa May.
Theresa May. Foto: Stefan Rousseau/PA Wire/Scanpix

Briti ametist lahkuv peaminister Theresa May taunis USA presidendi Donald Trumpi säutsu

Twitteris, kus viimane soovitas USA esindajatekoja demokraatidest naissaadikutel «minna tagasi sinna, kust tulevad».

«Tema [May- toim.] arvates on keelekasutus naiste kohta täiesti vastuvõetamatu,» ütles May pressiesindaja ajakirjanikele. 

Küsimusele, kas May peab Trumpi kommentaari rassistlikuks, keeldus pressiesindaja vastamast.

Trumpi ja May konarlik suhe sai uue tagasilöögi eelmisel nädalal pärast Trumpi presidentuuri suhtes kriitiliste Briti diplomaatiliste memode leket ajakirjandusse. Trump ründas Twitteris May tegevust Brexiti kõnelustel ja tervitas tema eelseisvat ametist lahkumist. 

Trumpi vastulause: rassistid on neli kongressi naissaadikut

Trump jätkas täna sõnasõda nelja naissaadiku vastu. 

«Millal vabandavad vasakradikaalidest kongressi naissaadikud meie riigi, Iisraeli rahva ja isegi presidendi ameti ees selle rõveda sõnapruugi eest, mida nad on kasutanud ja nende koledate asjade eest, mis nad on öelnud. Nii paljud inimesed on vihased nende ja nende õudse ja rõlge tegevuse pärast,» kirjutas USA president Twitteris.

Oma jätkusäutsus ütles Trump, et kui demokraadid soovivad ühineda rassistliku keelepruugi taha, siis saab olema huvitav näha, kuidas asi laheneb. 

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles