Grigori Minaškin alistas valitseva maailmameistri ning võitis grand prix' etapil hõbemedali

Postimees Sport
Copy
Estonia's Grigori Minaskin (white) competes with Kazakhstan's Maxim Rakov during their men's -100kg judo contest match of the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro on August 11, 2016. / AFP PHOTO / Jack GUEZ
Estonia's Grigori Minaskin (white) competes with Kazakhstan's Maxim Rakov during their men's -100kg judo contest match of the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro on August 11, 2016. / AFP PHOTO / Jack GUEZ Foto: JACK GUEZ/AFP

Eesti judoka Grigori Minaškin seljatas Ungaris peetud grand prix' etapil valitseva maailmameistri ja teenis hõbemedali.

Budapestis toimunud judo grand prix' etapil tegi Grigori Minaškin Eesti judo viimaste aastate ühe parima tulemuse. Minaškin võitis kehakaalus –100kg  hõbemedali.

Esimeses ringis vaba olnud Minaškin kohtus teises ringis grusiin Giorgi Beriashviliga. Minaškinil kulus ligi kaks minutit, et heita grusiin esmalt waza-ari vääriliselt ning mõni hetk hiljem ka ülipuhta jalatehnikaga ippon'ile.Võit!

Kolmandas ringis tuli vastaseks India judoka. Minaškinil kulus kõigest 9 sekundit, et vastane oma lemmiktehnikat kasutades efektselt selili heita – ippon!

Veerandfinaalis oli Minaškini vastaseks hoopis teisest puust mees – valitsev maailmameister Cho Guham. Eestlane nimeka vastase vastu aukartust ei tundnud ning alustas  ise agressiivselt. Maadlusest oli kulunud vaid 16 sekundit, kui Minaškin üllatas enda kohta ebatavalise heitega ning asus waza-ari'ga juhtima. Kui maadelda oli jäänud 2,26, pööras Minaškin ühe Cho ebaõnnestunud rünnakuürituse enda kasuks ning sai tabloole oma teise waza-ari, mis andis talle kokku ippon'i ning matšivõidu.

Poolfinaal hollandlase Simeon Catharina vastu osutus Minaškinile  keeruliseks. Ometi suutis ta väga kinnise matši kolmandal minutil vastase efektse heitega waza-ari vääriliselt matile heita. Minaškini kaitse pidas edukalt kuni matši kõige viimasema sekundini, mil hollandlase üks paljudest heiteüritustest lõpuks vilja kandis. Matš läks lisaajale. Minaškin näitas lisaajal oma mitmekülgset arsenali, sooritades vastase rünnakutelaviini all mitmel korral õigeaegseid ja ohtlikke rünnakuid, hoidudes seeläbi passiivsuse karistusest. Pärast viie ja poole minutilist maadlust sai Minaškini suurepärane võitlusvaim tasutud – pärast vastase rünnaku blokeerimist salvas ta kohe oma jalatehnikaga ning heitis hollandlast hinde vääriliselt. Minaškin oli esimest korda oma karjääri jooksul jõudnud grand prix' etapil finaali!

Finaalis kohtus Eesti judoka 2017. aasta maailmameistri Wolf Aaroniga. Minaškin maadles südikalt, kuid jaapanlane oli taktikaliselt tasemel ning kontrollis maadluse käiku. Kuigi ka meie mees sai paaril korral ohtlikult rünnata, oli Wolf see, kes maadluse kolmandal minutil waza-ari väärilise heitega juhtima asus. Minaškin otsis aktiivselt oma heitekohta, kuid vastase suurepärasest haardest tal mööda pääseda ei õnnestunud. Hoopis Wolf suutis 30 sekundit enne maadluse lõppu veel kord Minaškini kukutada ning võitis kulla. Minaškinile elu parimalt turniirilt hõbemedal.

Teistest eestlastest õnnestus Kristjan Tõnistel kehakaalus -81kg jõuda 9. kohale. Mõlemad Eesti judokad teenivad hea turniiri tulemusel juurde hulgaliselt olümpiareitingu punkte.

Minaškini maadlus ning hõbemedal sellise tugevusega turniirilt on hea märk enne augusti lõpus toimuvaid Tokyo maailmameistrivõistlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles