Taiwanis pürgib presidendiks opositsioonipartei populist (1)

Copy
Kaohsiungi linnapea Han Kuo-yu esmaspäeval Taiwani opositsioonipartei Kuomintangi peakorteris erakonna presidendikandidaadiks valimist tähistamas.
Kaohsiungi linnapea Han Kuo-yu esmaspäeval Taiwani opositsioonipartei Kuomintangi peakorteris erakonna presidendikandidaadiks valimist tähistamas. Foto: Chiang Ying-ying/AP/Scanpix

Pekingi suhtes sõbralikult meelestatud Taiwani opositsioonierakonna Kuomintang (KMT) presidendikandidaadiks sai Kaohsiungi sadamalinna populistist linnapea Han Kuo-yu, teatas kohalik meedia esmaspäeval.

Mitme väljaande teatel edestas Han nelja rivaali, kelle seas oli ka Taiwani rikkaim mees, tehnoloogiahiiu Foxconn Technology juhi kohalt valimisteks taandunud miljardär Terry Gou. Han võitis KMT valimistel 45 protsenti häältest, võrreldes Gou 28 protsendiga.

Gou on vihjanud, et võib partei sisevalimistel kaotamise korral kandideerida presidendiks ka üksikkandidaadina.

Han on kahe aastaga Taiwani poliitikas kiirelt tõusnud ja jõudnud tundmatust poliitikust presidendikandidaadiks. Mõned on võrrelnud teda USA presidendi Donald Trumpi ja teiste populistlike liidritega, kes tulevad väljastpoolt eliiti.

Tema karjäär sai hoo läinud aastal Kaoshiungi kohalikel valimistel, mille tulemusena sai ta oma kontrolli alla linna, mis on pikka aega olnud president Tsai Ing-weni Progressipartei kants.

Han on lubanud soojendada suhteid Pekingiga ja elavdada majandust. «Taiwani inimeste elu on olnud viimased kolm aastat raske,» ütles ta tulemuste avalikustamise järel ja ärgitas parteid ühtsusele.

Toetajad näevad Hanis otsekohest ja isepäist inimest, kes on elavdanud vaoshoitud KMT-d. Vastastele valmistab aga muret tema Pekingi-sõbralikkus.

President Tsai on 2020. aasta valimisi kirjeldanud kui «võitlust vabaduse ja demokraatia eest» ning esitlenud end kui kandidaati, kes kaitseb Taiwani aina agressiivsemalt käituva Pekingi eest.

Presidendivalimised korraldatakse järgmise aasta jaanuaris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles