USA valitsus asub lõpetama keskameeriklaste asüülikaitset

Copy
USA justiitsminister William Barr (paremal) 11. juulil Valge Maja Roosiaias koos president Donald Trumpiga.
USA justiitsminister William Barr (paremal) 11. juulil Valge Maja Roosiaias koos president Donald Trumpiga. Foto: Michael Reynolds/EPA/SCANPIX

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon asub lõpetama enamiku Kesk-Ameerika migrantide asüülikaitset, tegemist on järgmise katsega peatada läbi Mehhiko Ühendriikidesse saabuvate migrantide tulva. 

Föderaalregistris avaldatud uue korra kohaselt ei ole eelnevalt kolmandat riiki läbinud asüülitaotlejatel õigust taotleda asüüli USA lõunapiiril. Reegel, mis jõustub tõenäoliselt teisipäeval, kehtib ka piiri ületanud saatjata laste suhtes. 

Eranditeks on inimkaubanduse juhtumid, juhud, kui riik, mida migrant eelnevalt läbib, ei ole allkirjastanud põgenike kohtlemise lepinguid või juhud, kui asüülitaotleja on kolmandas riigis asüüli taotlenud, kuid ei ole seda saanud. 

Sisuliselt lõpetab administratsiooni samm asüülikaitse selle praegusel kujul. 

«Ühendriigid on helde riik, kuid on praegu täielikult üle koormatud sadade tuhandete lõunapiirile saabuvate välismaalaste kinnipidamise ja menetlemisega,» märkis justiitsminister Bill Barr avalduses. «Uus kord vähendab majandusmigrantide ja nende tulva, kes soovivad meie asüülisüsteemi ära kasutada, et Ühendriikidesse pääseda.»

Suure tõenäosusega vaidlustatakse otsus kohtus. USA seadus lubab põgenikel Ühendriikidesse jõudes taotleda asüüli sõltumata sellest, kuidas nad Ühendriikidesse jõudsid, kuid erandiks on need põgenikud, kes on tulnud läbi «turvaliseks» peetavate riikide.

USA immigratsiooniseadus ei ole kuigi konkreetne selle osas, kuidas riike «turvalisteks» liigitatakse, märkides, et selles lähtutakse kahepoolsetest või rahvusvahelistest kokkulepetest. Hetkel on Ühendriikidel «turvalise kolmanda riigi» kokkulepe ainult Kanadaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles