Iraan ähvardas viia tuumaprogrammi leppe-eelsele tasemele

Copy
Iraani aatomienergiaagentuuri pressiesindaja Behrouz Kamalvandi sellel 2014. aastast pärineval fotol.
Iraani aatomienergiaagentuuri pressiesindaja Behrouz Kamalvandi sellel 2014. aastast pärineval fotol. Foto: Vahid Salemi/AP/Scanpix

Iraani tuumaagentuur ähvardas esmaspäeval riigi tuumaprogrammi tagasipööramisega seda piirava tuumaleppe eelsele tasemele. 

«Kui eurooplased ja ameeriklased ei taha oma kohustusi täita...vähendame oma kohustusi ja pöörame tingimused tagasi nelja aasta tagusesse aega,» ütles Iraani aatomienergiaagentuuri pressiesindaja Behrouz Kamalvandi riikliku uudisteagentuur IRNA vahendusel. 

2015. aastal Iraani ja suurriikide vahel sõlmitud tuumaleppega nõustus Teheran piirama oma tuumaprogrammi vastutasuks sanktsioonide leevendamisele. USA lahkus tuumaleppest eelmisel aastal ja taastas Iraani-vastased majandussanktsioonid. Viimastel nädalatel on Iraan asunud hoogustama uraanirikastamist ja ületanud leppega ette nähtud piirangud.

«Need sammud ei ole tingitud kangekaelsusest. Nende eesmärk on anda diplomaatiale võimalus, et teine pool tuleks mõistusele ja täidaks oma kohustusi,» lausus Kamalvandi. 

Iraani välisministeerium kutsus varem esmaspäeval tuumaleppe Euroopa osapooli «astuma praktilisi, tõhusaid ja vastutustundlikke samme» leppe päästmiseks.

Lepingu Euroopa osapooled Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa kutsusid pühapäeval kõiki pooli dialoogi jätkama. Kolmik väljendas muret, et tuumalepet ähvardab läbikukkumine, kuid rõhutas, et selle säilimise tagamine on Iraani ülesanne.

Iraani välisministeerium nimetas esmaspäevases avalduses Euroopa riikide ootusi «ebarealistlikeks». 

«Ootused, et Iraan naaseks 2019. aasta 8. mai eelsete tingimuste juurde ilma tõenditeta Euroopa osapoolte poliitilisest tahtest ja praktilistest võimalustest tagada sanktsioonide leevendamine, on ebarealistlikud,» märkis välisministeerium. 

Esmaspäeval arutavad Iraani tuumalepet ja viimasel kolmel kuul süvenenud USA-Iraani vastasseisu Euroopa Liidu välisministrid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles