Soojenevad veed vähendavad kalurite saaki

Copy
Vahemeres püütavate söögikalade arvukus on hakanud järsult vähenema.
Vahemeres püütavate söögikalade arvukus on hakanud järsult vähenema. Foto: MIGUEL RIOPA / AFP / Scanpix

Soojenevad veed on loonud soodsad tingimused vöödilisele tiibkalale Vahemeres. Nende populatsiooni kasv tähendab aga Liibanoni kaluritele, et kalade hulk, mida nemad püüda saavad, väheneb hoogsalt.

Atallah Siblini, Liibanoni kalur, räägib Reutersile, et kui ta hakkas tiibkalasid esimest korda nägema kolm aastat tagasi, oli nähtus haruldane. Nüüd on aga olukord muutunud.

«See on nagu genotsiid», ütleb Siblini. «Nüüd on neid [tiibkalasid] umbes 30-50 tükki ühes kohas». Nad hirmutavad eemale teised kalad, mida kalurid püüavad toiduks ning söövad kõike, ütleb kalur.

Eksperdid seletavad tiibkalade populatsiooni arvu, tuues põhjusteks Suessi kanali laienemise ning ookeanivete temperatuuride kasvu, vahendab Euronews.

Vöödilist tiibkala märgati Vahemeres esimest korda 1991. aastal, kuid pärast seda ei olnud tiibkala näha 2012. aastani. Sel aastal on Vahemeres olnud näha aga kalaliigi arvukuse kasvu «katku-laadsetes proportsioonides», ütleb merebioloog Jason Hall-Spencer Reutersile.

Tiibkalad on võimelised kudema iga nelja päeva järel ning emane tiibkala võib aasta jooksul kudeda kuni kaks miljonit muna. Tiibkalad saavad ka suguküpseks vähem kui aastaga, mis seletadab kalaliigi populatsiooni kiiret kasvu uues keskkonnas.

«Mitmel korral me läheme merele ja tuleme tagasi tühjade kätega». Me ei teeni isegi piisavalt, et katta kütusekulu, ütleb teine kalamees Reutersile.

Liibanoni veed on olnud pikalt kurnatud reostuse ja ülekalastamise tõttu ning uue röövkalaliigi tulek lisab koormust juba niigi ülekurnatud ökosüsteemile Vahemeres, kirjutab Reuters.

Mis lahendused on olemas?

Tiibkala sööb palju ja paljuneb kiiresti – seega on kalaliigil väga kiiresti võimalik muuta mere bioloogilist mitmekesisust, ütleb keskkonnakaitsja ja Ookeani päevikute organisatsiooni juht Jina Talj.

Samas ütleb Talj, et on olemas ka lahendus. «Meile õnneks on tegu väga maitsva kalaga», ütleb ta. Talj juhib ka kampaaniat, et inimesed hakkaksid sööma rohkem tiibkala, kuid siiamaani on vaid kalurid tema kampaaniaga liitunud, vahendab Reuters.

Pikaajalises perspektiivis näeb merebioloog Hall-Spencer lahendusena soolvee lukku Suessi kanalil. Lukk, milles olev vesi oleks väga soolane, peataks kalade rände ühest merest teise.

Sarnane probleem tiibkaladega eksisteerib ka Mehhiko lahes, kus nende populatsioon on samuti viimasel ajal märkimisväärselt kasvanud. Lisaks söömisele on USA-s proovitud õpetada aga ka haidele ja angerjatele jahtima tiibkalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles