Aids niidab varasemast vähem

Copy
ÜRO HIV/AIDSi ühisprogrammi UNAIDS tegevdirektor Gunilla Carlsson sel 2011. aastast pärineval fotol Somaalia ja Etioopia piirialal. Carlsson oli toona Rootsi rahvusvahelise arengu minister.
ÜRO HIV/AIDSi ühisprogrammi UNAIDS tegevdirektor Gunilla Carlsson sel 2011. aastast pärineval fotol Somaalia ja Etioopia piirialal. Carlsson oli toona Rootsi rahvusvahelise arengu minister. Foto: Thomas Mukoya/REUTERS/Scanpix

HIV-ga seotud surmade hulk kukkus mullu 770 000-le, mida on umbes 33 protsendi võrra vähem kui 2010. aastal, vahendas ÜRO, hoiatades samas, et üleilmsed pingutused tõve väljajuurimiseks in rahapuudusel takerdunud.

Praegu elab HIV-ga hinnanguliselt 37,9 miljonit inimest, kellest rekordilisel 23,3 miljonil on juurdepääs mingit laadi antiretroviirusravile, teatas ÜRO HIV/AIDSi ühisprogramm UNAIDS oma iga-aastases raportis.

Raport toob esile tohutud edusammud võrreldes aidsiepideemia tippajaga 1990. aastate keskel. Võrreldes 2017. aastaga aga langes aidsisurmade arv 800 000-lt aastas mullu 770 000-le. 

2010. aastal oli aidsiga seotud surmajuhtumeid maailmas 1,2 miljonit. 

Aafrikas, mida aidsiepideemia on enim mõjutanud, on tõvega seotud surmade hulk sel aastakümnel järsult langenud.

Ida-Euroopas on surmade arv kerkinud aga viis protsenti ning Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika regioonis üheksa protsenti. Nakatumine kasvas aastavõrdluses samades regioonides vastavalt 29 ja 10 protsenti.

«Meil on kiiremas korras vaja tugevamat poliitilist juhtimist aidsi peatamiseks,» ütles UNAIDS-i tegevdirektor Gunilla Carlsson.

«Aidsi peatamine on võimalik, kui keskendume inimestele, mitte haigustele ja võtame HIV-ist enim mõjutatud inimesteni jõudmiseks inimõigustele tugineva lähenemise,» lisas ta.

Aastakümneid kestnud töö ravi või vaktsiini kallal ei ole seni vilja kandnud ning alates 1980. aastate algusest on HIV-ga nakatunud pea 80 miljonit inimest ja surnud üle 35 miljoni.

ÜRO teatel leiavad enam kui pooled uutest nakatumistest aset riskigruppides, nende seas süstivad uimastitarvitajad, geimehed, transsoolised inimesed, seksitöötajad ja vangid.

Sellest hoolimata märgiti raportis, et vähem kui poolteni neist jõuvad HIV ennetusprogrammid.

Lapsi nakatus mullu HIV-i üle 160 000. See on 41 protsenti vähem kui 2010. aastal, ent riigid olid seadnud eesmärgiks, et 2018. aastaks nakatub HIV-i vähem kui 40 000 last.

Nakatumise määr on erinev ka noorte meeste ja naiste seas kuivõrd leiti, et noortel naistel on nakatumise risk 60 protsenti suurem kui samas eas noormeestel.

Raportis hoiatati ka, et poliitilise tahte puudumine ja rahastuse vähendamine ähvardavad seni tehtud edusamme õõnestada.

Läinud aastal eraldati probleemiga tegelemiseks 19 miljardit dollarit, mis on 7 miljardi võrra vähem kui 2020. aastal hinnanguliselt vajatav 26,2 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles