Küpros keeldus gaasimaardlate jagamisest tunnustamata Põhja-Küprosega

Copy
Rahvusvaheliselt tunnustatud Küprose Vabariigi president Nikos Anastasiades (vasakul) ja tunnustamata Põhja-Küprose Türgi Vabariigi (TRNC) liider Mustafa Akıncı 26. veebruaril kohtumisel Nikosia lennujaama puhvertsoonis.
Rahvusvaheliselt tunnustatud Küprose Vabariigi president Nikos Anastasiades (vasakul) ja tunnustamata Põhja-Küprose Türgi Vabariigi (TRNC) liider Mustafa Akıncı 26. veebruaril kohtumisel Nikosia lennujaama puhvertsoonis. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liitu kuuluv Küprose Vabariik nimetas teisipäeval vastuvõetamatuks tunnustamata Põhja-Küprose Türgi Vabariigi (TRNC) pakkumist jagada saare avamere maavarasid.

Nikosia teatas, et saare gaasi- ja naftavarude jagamine saab jutuks tulla vaid kokkuleppe korral, mis lõpetaks aastakümneid saarel kestnud konflikti. 

"Küprose türklaste liidri Mustafa Akıncı ettepanekut ei saa vastu võtta, sest see juhib tähelepanu kõrvale Küprose probleemi olemuselt ja vajaduselt taasalustada sisukaid läbirääkimisi eesmärgiga leida jätkusuutlik ja toimiv lahendus," ütles Küprose valitsusametnik Vassilis Palmas.

Saar on pärast Türgi sissetungi 1974. aastal jagatud rahvusvaheliselt tunnustatud Küprose Vabariigi ja TRNC vahel. 

ÜRO vahendatud viimane saare taasühendamise katse nurjus kaks aastat tagasi.

"Akıncı ettepanek sisaldab tingimusi, mis ei teeni Küprose Vabariigi ja Küprose rahva huve," ütles Palmas.

Küprose türklaste liider tegi laupäeval ettepaneku luua ühiskomisjon gaasi- ja naftavarude ühiseks haldamiseks.

Türgi on Euroopa Liidu ja USA hoiatustest hoolimata jätkanud gaasipuurimist Küprose ranniku lähistel, mida peetakse Küprose Vabariigi majandusalaks. Türgi on sinna lähetanud juba kolm laeva ja välisminister Mevlüt Çavuşoğlu sõnul võib piirkonda suunduda ka neljas. 

Euroopa Liit kiitis esmaspäeval heaks karistused Ankarale puurimistegevuse eest Küprose vetes. Meetmete seas on järgmiseks aastaks ette nähtud liitumiseelse rahastuse kärpimine 145,8 miljoni euro võrra. Samuti lõpetatakse kõnelused lennundusleppe üle.

Ulatuslikke gaasivarude leidmine Vahemere idaosas on käivitanud võidujooksu nende kaevandamisele.

Türgi peab piirkonda osaks enda mandrilavast ja andis 2009. ja 2012. aastal kaevandamisloa naftafirmale Turkish Petroleum.

Küprose Vabariik on sõlminud gaasilepped energiahiidudega Eni, Total ja ExxonMobil.

Türgi kaitseminister Hulusi Akar ütles mais, et Ankara rakendab kõiki vajalikke meetmeid "oma huvide kaitseks Vahemerel, Egeuse merel ja Küprosel".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles