USA tuumarelvade asukohad said kogemata avalikuks (5)

Copy
Saksa õhuväe Tornado hävituslennukid Incirliki lennuväljal Türgis.
Saksa õhuväe Tornado hävituslennukid Incirliki lennuväljal Türgis. Foto: Tobias Schwarz / AFP / Scanpix

USA tuumarelvade hoiustamispaigad Euroopas paljastati eile Belgia meedias. Ajalehe The Telegraph andmetel toimus paljastus tahtmatult.

Juulikuus avaldatud raport paljastab avaliku saladuse – USA tuumarelvi on paigutatud Belgiasse, Saksamaale, Itaaliasse, Hollandisse ja Türgisse, kirjutab The Washington Post. Raporti autor valmistas dokumendi NATO parlamentaarse assamblee kaitse- ja julgeolekukomiteele.

Raportis ei kirjutata allikatest. Dokumendi lõplik versioon avalikustati eelmisel nädalal ning see ei sisalda enam täpset teavet tuumarelvade hoiupaikadest, mis oli algses versioonis. Küll mainitakse seda, et Belgia, Saksamaa, Itaalia, Holland ja Türgi omavad lennuvahendeid, millel on võimekus kanda tuumarelvi.

Raporti autor Joseph Day ütles, et selle esimene versioon oli ainult mustand. Tema sõnul tugineb raport avalikele allikatele.

NATO ametniku sõnul ei ole see organisatsiooni ametlik dokument – selle koostas parlamentaarne assamblee. Ametniku sõnul ei jaga NATO kommentaare organisatsiooni tuumaheidutuse võimekusest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles