Paet Porošenkole: MH17 lennu allatulistajad tuleb vastutusele võtta (2)

BNS
Copy
Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet kohtus Strasbourgis Ukraina endise presidendi Petro Porošenkoga.
Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet kohtus Strasbourgis Ukraina endise presidendi Petro Porošenkoga. Foto: Urmas Paet

Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet ütles Strasbourgis Ukraina endisele presidendile Petro Porošenkole, et MH17 lennu allatulistajad tuleb nii õiguslikule kui poliitilisele vastutusele võtta.

Paeti sõnul toimus kohtumine Ukraina endise riigipeaga traagilisel kuupäeval, kuivõrd kolmapäeval möödus viis aastat lennu MH17 allatulistamisest Ida-Ukraina kohal. «298 inimest hukkus ning süüdlased peavad selle kuriteo eest vastutama. Vastutus peab olema nii õiguslik kui poliitiline, arvestades, et tegu on ka rahvusvahelise õiguse jõhkra rikkumisega,» ütles ta.

«Seega tuleb rahvusvaheline kohtupidamine läbi viia ning Venemaa ei tohi sellele vastu töötada ega seda takistada,» lisas Paet.

Ühtlasi rõhutas Paet, et Kertši väina piirkonnas Venemaa poolt vangi võetud Ukraina meremehed tuleb kohe vabastada. «Sellise käsu andis ka ÜRO meretribunal juba mai lõpus, kuid Venemaa pole siiani seda täitnud,» ütles ta.

Ka neljapäevasel Euroopa Parlamendi täiskogu istungil oli teemaks Venemaa ja inimõigused. Nimelt hääletasid Euroopa Parlamendi liikmed kiireloomulise resolutsiooni üle, mis käsitles eelkõige Vene keskkonnaaktivistide ja Ukraina poliitvangide olukorda.

Ukraina tulevikust rääkides ütles Paet, et Ukraina peab jätkama reformidega ning selleks võib ta loota Euroopa Liidu toele.

Porošenko ütles, et Euroopa Liidu igakülgne tugi Ukrainale motiveerib Ukrainat reformidega edasi liikuma. «On äärmiselt oluline, et Venemaa-vastased sanktsioonid säiliksid, kuni Venemaa hakkab täielikult täitma Minski kokkuleppeid,» ütles Porošenko. «Ühtlasi on reformide tegemiseks Ukraina jaoks suureks motivaatoriks Euroopa Liidu perspektiiv.»

Paet ja Porošenko rääkisid ka sel pühapäeval aset leidvatest Ukraina parlamendi valimistest ning Ukraina edasistest arengutest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles