11 nippi, kuidas leida tihedas ajakavas rohkem võimalusi liikumiseks

PM Tervis
Copy
Bussis saab küll lugeda, aga jalgrattaga sõites võib samal ajal põletada kaloreid, nautida ümbrust ning kuulata audioraamatut, podcast'i või raadiot.
Bussis saab küll lugeda, aga jalgrattaga sõites võib samal ajal põletada kaloreid, nautida ümbrust ning kuulata audioraamatut, podcast'i või raadiot. Foto: Shutterstock

Regulaarse füüsilise aktiivsuse kasud on palju enamat kui kaloripõletus ja sale figuur. Füüsiline aktiivsus on ka suurepärane üldise vaimse heaolu suurendaja. Sageli tunneme aga, et meil pole piisavalt aega liikumiseks, kuna päevakava on niigi tihe. Järgnevalt toome välja soovitused kuidas rohkem liikuda.

Süda pumpab inimese liikudes ajju rohkem hapnikurikast verd, mis mõjutab mitmeid mälu ja õppimisega seotud molekule ja seega ka inimese vaimset sooritust. Liigutamine vabastab ajus endorfiine, mis tekitavad hea tunde ja vähendavad valutunnet. Lisaks vabanevad serotoniin, adrenaliin ja dopamiin, mis on kõik «õnnehormoonid». Liikumine parandab enesehinnangut, pakub saavutusrõõmu, tõstab energiataset. Füüsiline aktiivsus leevendab stressi ja negatiivseid emotsioone ning tõstab motivatsiooni. Muidugi on liikumine võimalus kohtuda inimestega ja suurendada oma teotahet.

Tee e-kirja saatmise asemel telefonikõne

Tõuse püsti ja kõnni rääkimise ajal kodus või kontoris. Nii pead vähem mõtlema, kuidas oma kirja sõnastada ning vestluspartner kuuleb ka sinu hääletooni.

Kasuta lifti asemel treppi

Lifti ootamine ja sellega sõitmine kulutab aega. Trepil kõndimine on üks tõhusamaid harjutusi, mis aitab suurendada lihasmassi ja põletada kaloreid.

Mine jõusaali asemel 45-minutilisse trenni

Jõusaalis raskuste tõstmise vahel pauside tegemine ja ühest masinast teiseni kõndimine võivad võtta kaks korda rohkem aega kui üks kiire trenn. Eelista treeningpaika, mis asub sinu töökohale või kodule lähedal.

Korista teadlikult

Lisa tolmuimemisse ja nõudepesusse aktiivsust - mõned sammud või hüpped. Pane taustale mängima oma lemmik treeningmuusika ja anna minna.

Ärka varem

Tekita endale hommikusse auk, kus saad käia kiirel 30 minutit kestval jooksul või teha 15 minutit kõhulihaste harjutusi. See ergutab sinu ainevahetust, virgutab aju ning annab päevale suurepärase alguse.

Kõnni või vänta jalgrattaga tööle

Bussis saab küll lugeda, aga jalgrattaga sõites või jalutades võib samal ajal põletada kaloreid, nautida ümbrust ning kuulata audioraamatut, podcasti või raadiot.

Mine üks peatus varem bussist maha

Kasvõi natuke kauem kõndimine aitab põletada kaloreid, vähendada kaalutõusu tõenäosust ning annab aega oma mõtete mõtlemiseks. 

Söö lõunat kontorist väljas

Kõnni kohalikku parki ja söö oma lõunat seal. Seal ei saa ülemus sinu puhkehetke tööjuttudega häirida ning saad päriselt puhata.

Treeni telekat vaadates

Tee kükke, kõhulihaseid või planku ning naudi samal ajal lemmiksarja. 

Treeni Youtube treeneriga

Kodus treenimine säästab aega, mis kulub trenniminekule, trenni alguse ootamisele, trennist pesus käimisele, kuivatamisele ja koju tulekule. Kodus olles saab juustel lasta õhu käes kuivada. Youtube otsingust leiab nii eesti- kui ka inglisekeelseid treeningvideosid, kus treener juhendab arusaadavalt kodus harjutusi tegema. Eestikeelsetest on hea kvaliteediga SportESTi videod ning inglisekeelsetest Yoga with Adriene ja POPSUGAR fitness kodus treenimiseks. SportESTil on üleval ka kolme minuti pikkused videod kontoritöötajatele mõeldud harjutustega.

Veeda lähedaste ja perega aktiivset kvaliteetaega

Kutsu sõbrad kohvikusse mineku asemel hoopiski jalutama ja väikesele piknikule. Veeda nädala sees perega aega mängides aktiivseid mänge nagu sulgpall, petank või kroket. Nädalavahetusel avasta Eestit matkaradadel kõndides või rattaga seigeldes.

Lugu ilmus esmakordselt juulis 2019.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles