USA abivälisminister: Hiina on juba praegu Euroopas kohal (5)

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
USA abivälisminister David Hale Tallinnas.
USA abivälisminister David Hale Tallinnas. Foto: Tiina Oja/Postimees Grupp/scanpix Baltics

USA abivälisminister David Hale ei taha küll Euroopa käitumist naiivseks nimetada, kuid rõhutab, et on viimane aeg hakata nägema ohtusid, mida Hiinast pärit suured investeeringud endaga kaasa toovad. Ka Tallinna ja Helsingi tunneli puhul soovitab ta enne Hiina raha vastuvõtmist mõelda teiste riikide kogemustele, sest projekti kõrval ostetakse Hiinalt ka nende tõekspidamisi.

Oleme kahe viimase presidendi, Barack Obama ja Donald Trumpi ajal Hiinaga seoses näinud kaht mõtteviisi. Kui Obama nägi Hiinat võimaliku partnerina, siis Trump on seda riiki määratlenud konkurendi ja isegi vaenlasena. Millest selline muutus?

Ma arvan, et varem oli Hiina ekspertidel teatud eeldus, et kui tuua Hiina täielikult reeglitel põhinevasse rahvusvahelisse süsteemi, siis aja jooksul muutub nende käitumine ja nad muutuvad selliseks nagu meie. See ei osutunud tõeks.

Hiina otsustas selle asemel hoopis reeglitel põhinevast süsteemist kasu lõigata ning selle oma vajadustele allutada. Sealjuures ei muudetud oma kiskjalikke tavasid.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles