Tartu hansapäevad astuvad Emajõele lähemale

Tartu Postimees
Copy
Tartu hansapäevad tulevad värvikirevad nagu ikka. Arhiivifoto.
Tartu hansapäevad tulevad värvikirevad nagu ikka. Arhiivifoto. Foto: Sille Annuk

Sel nädalavahetusel, 20.–21. juulil toimuvad Tartu hansapäevad pakuvad meelelahutust traditsioonilisest hansalaadast jõeparaadi, jõetrammide ja vanasõidukite väljanäituseni. Tänavu 24. korda peetav festival on astunud Emajõele lähemale. 

Küüni tänaval ja selle ümbruses toimub nagu ikka hansalaat, kus kaubeldakse nii käsitöö kui toiduainetega. Kauplejad on Raekoja platsil, Küüni tänaval, Uueturu ja Kaubahoovi pargis ja Shaté tantsukooli (Atlantise) maja ümbruses. Laat on avatud 20. juulil kell 10–20 ja 21. juulil kell 10–16. Laadal pakub kaupa ligikaudu 400 kauplejat Eesti kõikidest maakondadest ning Lätist, Leedust ja Venemaalt.

Laupäevaks ja pooleks pühapäevaks kogunevad Vabaduse puiesteele ligi 150 vanasõidukit, toimub retrosõidukite võiduajamine ja väljanäitus. Lõuna-Eesti vanatehnika klubi Levateki poolt korraldatav Hansa Retrosõit toob Tartusse igat masti sõidukeid nii Eestist kui naaberriikidest. 

Ühises kolonnis Vabaduse puiesteele saabuvad sõidukid sätivad end väljanäituseks Vabaduse puiesteel paika hansapäevade avamiseks kell 11.30. 

Teaduslinna leiavad huvilised ka sellel aastal Toomemäelt, Toomkiriku varemete ja Tartu tähetorni juurest, kus erinevad muuseumid viivad läbi põnevaid töötube ning saab hakata geenidoonoriks. Töötubade läbiviijad kutsuvad muu hulgas roboteid ehitama ning teadussaatest Rakett 69 tuttavaid ülesandeid lahendama.

Laupäeval, 20. juulil väljuvad igal täistunnil vahemikus kell 12–17 jõetrammid, mis pakuvad 45-minutilist lõbusõitu Emajõel.   

Laupäeva õhtul kell 19 toimub Emajõel, Kaarsilla ja Võidusilla vahel suur jõeparaad. Pealtvaatajad saavad erinevaid aluseid vaadata jõe mõlemalt kaldalt, paraadi kommenteerib Margus Ader. 

Festivali pealava asub sel aastal Vabaduse puiesteel ja pakub kahe päeva jooksul rikkalikku muusika- ja muud programmi. Peaesinejateks on laupäeva õhtul kell 21 Estraadiraadio & Kaire Vilgats. Lastelinna lava ja Ranna rantšo miniloomaaed kolivad saabuvate hansapäevade ajal Emajõe vasakule kaldale Atlantise maja ümbrusesse, kus laada kõige pisemate külastajate tarvis on avatud beebitelk. 

Mõlema päeva õhtul saab ka filme vaadata. Koos Tartu Elektriteatriga on Lastelinna üles seatud välikino, kus laupäeval saab näha Anu Auna kogupere seiklusfilmi «Eia jõulud Tondikakul» ning pühapäeval Andres Maimiku ja Katrin Maimiku mängufilm «Minu näoga onu». 

Tutvu hansapäevade programmiga SIIN!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles