Täihooaeg on alanud! Abi apteegist – pereõde selgitab, milline täitõrje valida

Copy
Foto: SIROWA TALLINN AS

„Kuigi koolides ja paljudes lasteaedades on vaheaeg, siis vaatamata sellele on taas kord märgata täide leviku kasvu. Põhjus peitub selles, et lastelaagrite hooaeg on täies hoos ja peatäid levivad eelkõige paikades, kus on palju inimesi tihedalt koos,“ räägib pereõde Ülle Tilga.

„Tavaliselt kimbutavad peatäid lasteaia- ja algkoolilapsi. Selles vanuses lapsed puutuvad omavahel mürades ja mängides sageli peadpidi kokku ning täid võivad levida ka ühise kammi, juuksekummide, teiste peakaunistuste ja mütside kaudu,“ selgitab Ülle.

„Infot, kuidas täid levivad ja kuidas aru saada, et lapsel on täid, leidub internetis küllaga. Samuti ka infot, kuidas nendest vabaneda. Tähtis on meeles pidada, et avastades lapsel peatäid, tuleb nakatumisest kindlasti teavitada kõiki, kellega laps viimasel ajal kokku puutunud on. Lasteaed, kool, trennikaaslased, sõpruskond,“ loetleb pereõde Ülle.

„Siinkohal tasub veel kord rõhutada, ka seda, et kontrollida tuleb kõigi pereliikmete juukseid, sest samal ajal tuleb ravida kõiki, kelle peas on elusaid täisid või tinge,“ tuletab pereõde lapsevanemale meelde.

„Apteegis on piisavalt vahendeid, mis aitavad täidest edukalt lahti saada. Enamasti kasutatakse täidest vabanemiseks šampoone, lahuseid ja aerosoole. Apteegist leiab ka elektroonilise täikammi, mille kohta on patsientidel vastakaid arvamusi.

Vahendeid on saada nii keemilise kui ka loodusliku koostisega. Kindlasti tuleb uurida, kas antud toode tapab nii peatäid kui ka tingud. Keemilise koostisega toodete toimeaineks on põhiliselt dimetikoon. Keemiliste toodete miinuseks on see, et keemiline toimeaine võib kuivatada ja rikkuda juukseid, võimalik on peanaha ärritus ja allergiline reaktsioon. Enamik neist on tuleohtlikud ning kõiki neid tooteid tuleks vajadusel kasutada täielikuks raviks 2 korda.

Loodusliku koostisega on apteekides saadaval peatäide vastane šampoon Licener ja mina oma praktikas olen saanud ainult positiivset tagasisidet. Aktiivseks toimivaks aineks on Liceneril neemipuu ekstrakt, millel on võrreldes keemiliste toimeainetega erinev toimemehhanism. Selle toote eelisteks on, et ravi kestvus on kõigest 10 minutit ning toode tapab täielikult nii peatäid kui ka täimunad. Piisab ühekordsest ravist ja protseduuri ei ole vaja korrata. Toode on leebe peanahale, ei kahjusta juukseid ja ei tekita ärritust. Liceneri on kerge maha pesta, piisab korralikust loputamisest tavalise leige veega ning juuksed jäävad kergesti kammitavaks.

Foto: SIROWA TALLINN AS



Arvamus, et peatäid on märk kehvast hügieenist, on aegunud ja ekslik. Probleemi ei tohi eirata, vaid sellega tuleb kindlasti tegeleda,“ paneb pereõde Ülle Tilga lastevanematele südamele.
 

Copy
Tagasi üles