Leht: Iisraeli nuhkvarafirma võib koguda andmeid sotsiaalmeediast

Copy
Sõnumirakenduse WhatsApp logo.
Sõnumirakenduse WhatsApp logo. Foto: EPA / Scanpix

Iisraeli nuhkvarafirma, mille tarkvara on aravatavalt kasutatud WhatsAppi häkkimiseks, on klientidele lubanud, et nad suudavad varastada kasutajate andmeid sotsiaalmeediast, kirjutab Financial Times.

Briti ärileht kirjutas, et NSO «ütles klientidele, et selle tehnoloogiaga saab varjatult endale krahmata kõik isikuandmed Apple'i, Google'i Facebooki, Amazoni ja Microsofti serverites».

NSO pressiesindaja teatas vastusena, et see süüdistus ei vasta tõele. «NSO-st, selle teenusest ja tehnoloogiast ei saada fundamentaalselt aru,» ütles ta.

«NSO tooted ei paku sellist kogumisvõimekust ja ligipääsu pilverakendustele, teenustele või taristule, mida tänases FT artiklis mainiti,» ütles ta.

Facebookile kuuluv WhatsApp teatas mais, et lapiti kinni turvaauk, mille kaudu sai nuhkida ajakirjanike, aktivistide ja teiste tagant.

Firma teatel «olid rünnakul kõik tunnused, mis viitavad erafirmale, mis teeb koostööd mitme valitsusega üle maailma».

Otsesõnu NSO-d ei mainitud, kuid mõttekoja Demokraatia ja Tehnoloogia Keskus peatehnoloog Joseph Hall ütles toona, et häkkimiseks kasutati ilmselt NSO tarkvara Pegasus.

Tavaliselt müüakse seda korrakaitseorganitele ja luureteenistustele.

FT kirjutas reedel viitega müügidemonstratsioone näinud allikatele, et programm «arenes hõlmamaks palju suuremat kogust teavet, mida talletatakse väljaspool telefoni pilves, sealhulgas sihtmärgi terve asukoha ajalugu, arhiveeritud sõnumid ja fotod».

NSO on teatanud, et müüb Pegasust ainult range kontrolli läbinud valitsustele ja ainult eesmärgiga «ennetada või uurida tõsiseid kuritegusid nagu terrorism».

Firma sattus avalikkuse tähelepanu alla 2016. aastal, kui selgus, et selle nuhkvara võidi kasutada Araabia Ühendemiraatide poolt ühe aktivisti tagant nuhkimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles