Netanyahust saab kõige kauem Iisraeli juhtinud peaminister

Copy
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: Reuters / Scanpix

 Iisraeli valitsusjuht Benjamin Netanyahu edestab homme riigiisa David Ben-Gurioni ja saab juudiriiki kõige kauem juhtinud peaministriks.

Netanyahu (69) on laupäevaks Iisraeli peaminister olnud kokku 4876 päeva ehk üle 13 aasta, teatas mõttekoda Iisraeli Demokraatia Instituut.

Esimest korda oli ta peaminister aastatel 1996-1999 ja siis uuesti alates 2009. aastast.

Tema näiline võit aprilli üldvalimistel läks kiirelt aga rappa, kuivõrd ta ei suutnud moodustada koalitsioonivalitsust ja oli sunnitud korraldama uued valimised, mis leiavad aset 17. septembril.

Uutele valimistele läheb ta vastu silmitsi võimalike korruptsioonisüüdistustega.

Toetajate sõnul on Netanyahu juhtinud keerulises piirkonnas väikeriiki tõhusalt ning toonud mitmeid diplomaatilisi läbimurdeid ja kasvava majanduse.

Kriitikud süüdistavad teda poliitiliste vastaste ja araabiavähemuse demoniseerimises, populismis ja isiklike ambitsioonide riigi huvidest kõrgemale seadmises.

Ben-Gurion, kes juhtis sotsialistlikku Mapai erakonda, mis kuulutas Iisraeli 1948. aastal iseseisvaks, elas askeetlikku elu, mis peegeldas tema põlvkonna missioonitunnet, ütles Jeerusalemma Heebrea ülikooli emeriitprofessor Peter Medding.

«Nad nägid end pühenduna üldisele hüvangule,» ütles Medding.

Riigi asutamist saatis sõda Iisraeli naaberiikidega ja poliitiline eliit sai aru, et «kui ühistest huvidest ei hoolita, kui neid ei edendata ja tugevdata, siis pole ka isiklikke huvisid,» märkis ta.

Netanyahu on end varem Ben-Gurioniga võrrelnud, kuigi kaks liidrid on pärit väga erinevatest Iisraeli poliitilistest koolkondadest.

Bar-Ilani ülikooli emeriitprofessor Shmuel Sandler märkis, et kahe mehe väga erineva ajastu tõttu on neid raske võrrelda, kuid nentis, et «neil mõlemal on ajalooline vaatevinkel».

Netanyahu üks läbivaid eesmärke on olnud takistada Iraanil tuumarelvade omandamist. Sandleri sõnul ühendab see samuti kaht valitsusjuhti.

Ben-Gurion andis pärast holokausti endast kõik, et Iisrael saaks uue genotsiidi vältimiseks endale tuumarelva.

«Bibi üritab tagada, et see variant jääks Lähis-Idas ainult Iisraeli kätesse,» ütles Sandler, kasutades Netanyahu hüüdnime.

Iisrael on arvatavalt ainus tuumarelvaga riik Lähis-Idas, kuigi ise ta seda eitab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles