Iraan teatas Briti tankeri kinnipidamisest Hormuzi väinas (7)

Copy
Naftatanker Stena Impero.
Naftatanker Stena Impero. Foto: AP/Scanpix

Iraani revolutsiooniline kaardivägi teatas reedel Suurbritannia tankeri kinnipidamisest Hormuzi väinas seoses «rahvusvaheliste merendusreeglite rikkumisega». USA meedia teatel võis Iraan hõivata veel teisegi tankeri.

«Tanker Stena Impero konfiskeeriti revolutsioonikaardi poolt Hormuzi väina läbimisel, sest ei järgitud rahvusvahelisi merendusreegleid,» kirjutati teadaandes.

Uudisteagentuuri STT andmetel on tegemist Rootsi ettevõtte Stena Bulki alusega. Stena Bulk kinnitas oma internetiküljel, et tankeriga pole saadud ühendust pärast seda, kui sellele lähenesid tundmatud väikealused ja helikopter.

«Meeskonna turvalisus ja heaolu on esmatähtis laeva omanikule ja haldajale,» toonitati ettevõtte teadaandes.

Briti meedia andmetel oli tanker teel Saudi Araabiasse.

Stena Bulk on aastal 1982 rajatud Rootsi laevandusettevõte, mis halab umbes sada tankerit. Ettevõtte peakontor asub Göteborgis.

USA meedia andmetel hõivas Iraani revolutsioonikaart umbes samal ajal veel teisegi tankeri. Telekanali CNN andmetel on tegemist Libeeria lipu all seilava alusega MV Mesdar.

 Suurbritannia nimetas reedel naftatankerite hõivamist Iraani revolutsioonikaardi poolt vastuvõetamatuks ja väljendas vahejuhtumitega seoses tõsist muret.

«Me oleme äärmiselt mures kahe aluse hõivamise pärast Iraani võimude poolt Hormuzi väinas. Need hõivamised on vastuvõetamatud,» kirjutati teadaandes.

Briti merejalaväelased ja Gibraltari politsei pidasid Iraani naftatankeri Grace 1, mille pardal on 2,1 miljonit barrelit naftat, 4. juulil, kui see oli läbimas Hispaania lõunatipus asuva Gibraltari vesi.

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei on nimetanud tankeri arestimist piraatluseks ja lubanud, et sellised «pahatahtlikud teod ei jää vastuseta».

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles