USA riikliku julgeoleku nõunik külastab tülitsevaid liitlasi Jaapanit ja Lõuna-Koread

Copy
USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton reedel Valges Majas.
USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton reedel Valges Majas. Foto: Flavio Lo Scalzo/Epa/Scanpix

USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton lahkus laupäeval Washingtonist visiidile Jaapanisse ja Lõuna-Koreasse, kahe Ühendriikide tülitseva liitlase juurde.

Valge Maja riikliku julgeoleku nõukogu pressiesindaja Garret Marquis kirjutas Twitteris, et Bolton «lahkus täna Jaapanisse ja Lõuna-Koreasse arutelude jätkamiseks ülioluliste liitlaste ja sõpradega». 

Julgeolekunõuniku visiit järgneb USA presidendi Donald Trumpi avaldusele, et ta on vajadusel valmis aitama lahendada Jaapani ja Lõuna-Korea tüli. 

Soul on kritiseerinud Jaapanit kaubanduse relvana kasutamise eest pärast seda, kui Tokyo piiras juuli algul mitme Lõuna-Korea kiibi- ja nutitelefonitööstusele olulise kemikaali väljavedu Lõuna-Koreasse. 

Tokyo süüdistas Lõuna-Koread ka Jaapanist riiki imporditud tundlike materjalide nõuetele mittevastavas käsitsemises.

Souli hinnangul on tegemist Tokyo vastusammudega mitmele Lõuna-Korea kohtuotsusele, millega kästakse Teise maailmasõja ajal sunnitööd kasutanud Jaapani firmadel lõunakorealastest ohvritele hüvitist maksta.

Jaapani rahvusringhäälingu NHK teatel külastab Bolton esmalt Jaapanit ja sõidab kaheks päevaks Lõuna-Koreasse ilmselt teisipäeval. 

USA riikliku julgeoleku nõuniku visiit langeb ka ajale, kui oodatakse Ühendriikide ja Põhja-Korea vahel seiskunud tuumarelvitustamiskõneluste jätkamist töörühmade tasemel pärast Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni kolmandat kohtumist 30. juunil. 

USA välisminister Mike Pompeo on väljendanud lootust läbirääkimistele peatsele jätkumisele. 

Vaatlejate hinnangul võib Bolton paluda Lõuna-Korealt liitumist Ühendriikide algatusega rahvusvahelise sõjalise koalitsiooni loomiseks, mis tagaks turvalise meresõidu strateegiliselt tähtsas Hormuzi väinas Iraani lähedal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles