Hongkongi suurmeeleavaldus lõppes Hiina esinduse seinte sodimisega (2)

Copy
Määrdunud Hiina vapp pühapäeval Hongkongis Hiina esinduse seinal, mille määrimise aktsiooniga lõppes poolautonoomses linnas järjekordne suurmeeleavaldus.
Määrdunud Hiina vapp pühapäeval Hongkongis Hiina esinduse seinal, mille määrimise aktsiooniga lõppes poolautonoomses linnas järjekordne suurmeeleavaldus. Foto: TYRONE SIU/REUTERS/Scanpix

Hongkongis korraldati pühapäeval järjekordne valitsusvastane protestimarss, mis lõppes Hiina esinduse seinade munadega määrimise ja grafitiga sodimise aktsiooniga. 

Hiina erihalduspiirkond on meeleavalduste tõttu viimaste kümnendite tõsiseimas kriisis.

Protestid said alguse nüüdseks tagasi võetud eelnõust, mis oleks võimaldanud väljaandmisi Mandri-Hiinale, kuid on praeguseks kasvanud ulatuslikumaks liikumiseks, mis nõuab demokraatlikke reforme, üldist hääleõigust ja poolautonoomse piirkonna vabaduste piiramise lõpetamist. 

Politsei on kasutanud protestijate vastu pisargaasi ja kummikuule. 

Pühapäevane protestimarss on järjekorras seitsmes ja sellest võttis osa tuhandeid meeleavaldajaid. Meeleavaldajad nõuavad ka amnestiat ja sõltumatut juurdlust politsei taktikate suhtes. 

Üldiselt on marsid olnud rahumeelsed, kuid neile on järgnenud vägivaldseid kokkupõrkeid politsei ja meeleavaldajate radikaalsemate rühmituste vahel.

«Valitsus ei ole reageerinud rahva häältele ja sellepärast on see kordunud,» lausus pühapäeval esmakordselt meeleavaldustega liitunud Anita Poon (35).

Hongkongi võimud rakendasid kesklinnas enne meeleavalduse algust tõsiseid turvameetmeid, eemaldades enne rongkäiku metallist piirdeaiad, mida meeleavaldajad on korduvalt kasutanud barrikaadide püstitamiseks, ja paigaldades politsei peakorteri ette suuri veega täidetud tõkkeid. 

Kuigi politsei käskis rongkäigulistel valida tavapärasest lühema marsruudi, langes see korraldus kurtidele kõrvadele ja võimude nõutud finišipaiga asemel suundusid protestijad rongkäiku lõpetades Hiina kontaktbüroo ehk Pekingi esinduse poole piirkonnas. 

Tuhanded maskides meeleavaldajad hõivasid seejärel Hiina esindust võõrustava pilvelõhkuja esise tee, püstitasid barrikaade ja alustasid hoone sihtimist munade, ilutulestikurakettide, laserivalguse ja grafitiga. Muuhulgas määriti ära ka esindusel seisev Hiina vapp. 

«Me oleme siin kuulutamaks, et Peking on see, kes rikub meie valitsemisväärtusi ja kohtuprotseduure,» lausus 19-aastane meelavaldaja Tony AFP-le. 

Musta maski ja rattakiivrit kandnud mees loetles seejärel valjuhääldi kaudu meeleavaldajate nõudmisi. «Siin ei ole vägivaldseid meeleavaldajaid või mässajaid, on ainult türannia. Me kaitseme oma kodumaad kõigi vahenditega. Me kutsume valitsust lõpetama Hongkongi kuristiku veerele juhtimist.» 

Hiljem valgusid Hiina esindust ümbritsevatele tänavatele märulipolitseinikud ja meeleavaldajad taganesid, pidades seejärel politseinikega sporaadilisi kähmlusi. 

«Te õpetasite meile, et rahumeelsed marsid on kasutud,» seisis ühel Hiina esinduse seinale kirjutatud hüüdlausel. 

Korraldajate sõnul osales pühapäevasel meeleavaldusel umbes 430 000 inimest. 

Meeleavaldajatel pole suurte rahvahulkade toetusest hoolimata seni õnnestunud veenda Hongkongi juhtkonda oma nõudmisi täitma. 

Hiina lubas 1997. aastal Hongkongi taas enda kontrollile allutades jätta piirkonnas kehtima tähtsad Briti võimu aegsed põhimõtted nagu sõltumatu kohtuvõim ja sõnavabadus. 

Samas leiavad paljud, et Hongkongi võimud on Hiina keskvalitsuse survel neid õigusi ja vabadusi viimastel aastatel oluliselt piiranud. Nad viitavad teisitimõtlejatest raamatukaupmeeste kadumisele Mandri-Hiina vanglatesse, tuntud poliitikute valimistelt kõrvalejätmisele ja demokraatiameelsete protestiliidrite vangistamisele. 

Võimud on lükanud tagasi ka meeleavaldajate nõudmise Hongkongi juhi otsevalimise sisseviimiseks. 

Laupäeval avaldasid Hongkongis meelt kümned tuhanded Hiina-meelse kohaliku valitsuse toetajad üritusel, mida kajastas laialdaselt Hiina riigimeedia. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles