Galerii: Pärnu muusikafestivali Järvi akadeemia lõppkontsert paitas kõrvu

Copy

Eile Pärnu kontserdimajas kõlanud Järvi akadeemia lõppkontserdil astusid publiku ette nädalastel meistrikursustel osalenud noored andekad dirigendid, keel- ja puhkpillimängijaid, kes üheskoos moodustasid Järvi akadeemia noorte sümfooniaorkestri. Solistidena esinesid Triin Ruubel viiulil ja jaapanlanna Mari Adachi vioolal, mõlemad juhendasid akadeemias keelpillimängijaid.

20. Järvi akadeemia on Pärnu muusikafestivali lahutamatu osa olnud üheksa aastat. Rahvusvaheliselt tuntud Eesti dirigentide dünastia on alati pidanud Eesti noorte muusikaharidust oluliseks ja südamelähedaseks teemaks, 1999. aastal pandigi alus laiahaardelistele meistrikursustele.

Akadeemia koosnes kolmest osast: dirigeerimiskursusest ning keel- ja puhkpillimängijate kursusest. Rahvusvahelist dirigeerimiskursust juhendasid Neeme, Paavo ja Kristjan Järvi ning Leonid Grin. Noored andekad pillimängijadki said õpetust tippudelt.

Eile õhtul juhatas kontserdimaja täissaali ees 60pealist sümfooniaorkestrit 11 noort dirigenti 28 meistrikursuslasest, teiste seas pääsesid lõppkontserdil lavale dirigent Austraaliast, Hiinast, Jaapanist ja Ameerikast.

Kui kontserdikava esimese osa lõpetas Arthur Honeggeri kolmas sümfoonia energiliselt ja majesteetlikult, siis teises osas üllatati publikut, kui kogu orkester püsti seistes Max Bruchi "Topeltkontserdi" võidukalt kõlavat helikeelt mängleva kergusega pillidest välja võlus. Kristjan Järvi idee oli saavutada tihedam kontakt dirigendi ja muusikute vahel. Järvi akadeemia vabam ja nooruslikum õhkkond andis orkestrijuhtidele võimaluse eksperimenteerida ja katsetada uusi väljundeid. 

Dirigendikursuse koordinaator, saksofonist ja helilooja Karl Tipp jäi Pärnus veedetud töönädalaga väga rahule. "Igal dirigendil ja orkestrandil oli meistritelt palju õppida. Pikkade tööpäevade tulemusel sündis noorte muusikute ainulaadne sümbioos. Pärast kontserdi lõppu oli kahju, et see nädal juba läbi sai," võttis Tipp kokku. 

Paavo Järvi sõnutsi tekitab Pärnusse tulek iga kord koduse tunde, siinsed kohvikud ja mererand loovad muusikutele sobiva atmosfääri ja meeleolu.

Kontserdist tegi otseülekande ka Klassikaraadio ja seda saab järelkuulata SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles