USA: Venezuela hävitaja sooritas Kariibi mere kohal ohtliku manöövri

Copy
Venezuela hävitaja SU-30 Kariibi mere kohal.
Venezuela hävitaja SU-30 Kariibi mere kohal. Foto: / AP

Venezuela hävitaja saatis agressiivselt ja ebaprofessionaalselt USA luurelennukit Kariibi mere kohal, teatasid pühapäeval Ühendriikide kaitseministeeriumi ametnikud. 

USA Lõuna väejuhatus (SOUTHCOM) teatas, et Venemaal valmistatud Venezuela hävitaja Su-30 tõusis reedel õhku pealinnast Caracasest 320 kilomeetrit idas asuvalt lennuväljalt ja saatis Kariibi mere kohal Ühendriikide luurelennukit EP-3 «ebaturvalisest kaugusest... seades ohtu meeskonna ja lennuki». 

«Su-30 lähenes rahvusvahelises õhuruumis lennanud EP-3 lennukile ebaprofessionaalselt,» teatas SOUTHCOM, lisades, et Ühendriigid viivad piirkonnas rutiinselt läbi mitmerahvuseliselt tunnustatud ja heakskiidetud tuvastus- ja seiremissioone eesmärgiga tagada USA ja selle partnerite kodanike turvalisus. 

Venezuela kaitseministri Vladimir Padrino sõnul sisenes Ühendriikide lennuk eelneva teavitamiseta Venezuela õhuruumi. Lennuk seadis ohtu Venezuela suurimast lennujaamast väljuvad reisilennud, lisas ta. 

USA väejuhatus teatas eraldiseisvas Twitteri-postituses, et Venezuela hävitaja tegevus demonstreeris Venemaa «vastutustundetut sõjalist toetust» president Nicolás Maduro «mittelegitiimsele režiimile». 

Samuti paljastas see Maduro «hoolimatuse ja vastutustundetu käitumise, mis õõnestab rahvusvahelise õiguse režiimi ja jõupingutusi astuda vastu ebaseaduslikule kaubitsemisele», lisas SOUTHCOM. 

Lõuna-Ameerika kaubandusühendus Mercosur kutsus kolmapäeval tippkohtumisel Argentinas bloki endist liiget Venezuelat viima võimalikult kiiresti läbi vabu, ausaid ja läbipaistvaid presidendivalimisi.

Venezuelas vältab viiendat aastat majanduslangus ja hüperinflatsioon, mille tõttu napib riigis eluks vajalikke vahendeid nagu toit ja ravimid. ÜRO andmeil vajab kiirkorras abi Venezuela 30 miljonist elanikust neljandik ehk umbes 7,5 miljonit inimest.

Mercosur peatas Venezuela liikmesuse 2016. aastal seoses muredega inimõigusrikkumiste üle riigis ning Caracase suutmatuse tõttu austada demokraatlikke väärtusi ja täita ühenduse kaubandusreegleid. 

Venezuela valitsuse ja opositsiooni esindajad peavad praegu Barbadosel Norra vahendatud läbirääkimisi poliitilise kriisi lõpetamiseks riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles