USA vabariiklased lubasid eriprokurör Muellerit karmilt küsitleda (1)

Copy
USA eriprokurör Robert Mueller.
USA eriprokurör Robert Mueller. Foto: Reuters/ScanPix

USA esindajatekoja vabariiklased lubasid esitada eriprokurör Robert Muellerile karme küsimusi, kui ta sel nädalal Kongressi ees tunnistusi annab.

Esindajatekoja õiguskomitee vabariiklasest liige Doug Collins ütles, et Ameerika avalikkus hakkab väsima Vene-juurdlusest, mille 448-leheküljelise raporti eriprokurör kolm kuud tagasi avaldas.

Tema sõnul on päevakorralt kadumas plaan esitada Trumpile kriminaalsüüdistus ning et vabariiklased tahavad sellele saagale punkti panna. «Pidagem meeles, et Muelleri raport on ühepoolne raport. Teine pool ei ole selle kohta küsimusi esitanud. See on meie võimalus seda teha,» ütles Collins.

Paar päeva enne kolmapäevaks plaanitud istungeid nõustuvad nii demokraadid kui ka vabariiklased, et Muelleri tunnistus võib olla võtmetähtsusega, et muuta avalikkuse arvamust «presidendi vastutusele võtmise» küsimuses.

«See on president, kes on alates pühapäevast seadust kuuel moel rikkunud,» ütles õiguskomitee esimees Jerrold Nadler. Tema sõnul on Muelleri raportis «väga kaalukad tõendid» selle kohta, et Trump on süüdi «rasketes kuritegudes ja rikkumistes», mis omakorda oleks alus kriminaalsüüdistuste esitamisele.

«Me peame esitama või laskma Muelleril esitada need faktid Ameerika rahvale, sest see valitsus tuleb võtta vastutusele ja ükski president ei ole seadusest kõrgemal,» ütles Nadler.

Muellerit küsitlevad raportiga seoses nii esindajatekoja õigus- kui ka luurekomitee. Kuigi raportis ei leidnud tõendamist kokkumäng Trumpi kampaaniameeskonna ja Venemaa vahel, siis öeldi seal, et Trump võib olla süüdi õigusemõistmise tõkestamises, kui ta üritas Vene-juurdlust takistada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles