Heldur Viirese illustratsioonid Tartu Kunstimajas

Kultuuritoimetus
Copy
Heldur Viires
Heldur Viires Foto: Erakogu

Neljapäeval, 25. juulil kell 18 avatakse Tartu Kunstimaja väikeses galeriis Heldur Viirese raamatuillustratsioonide ülevaade «Näitus kohvris». Näituse kuraator on Margus Meinart.

Konrad Mäe stuudio kapis seisis aastaid vana pruun kohver, mis oli täis Heldur Viirese ilukirjandusteoste jaoks loodud illustratsioone 1960ndatest 1980ndate alguseni. Need on enamasti kollaažid ning kasutatud on ka omavalmistatud faktuuride ja mustritega pabereid. Kokku on kleebitud imepisikesi detaile ning selgema vormi või parema kompositsiooni otsinguil sageli mitmete kihtidena. Samas säilitavad pildid oma kunstilise terviklikuse. Kokku on Viires illustreerinud enam kui paarsada teost.

Näitamaks Heldur Viirese laiahaardelist ja mitmekesist ampluaad illustraatorina, on lisatud ka tema plaadikujundused, väike valik kirjastuse «Valgus» jaoks tehtud originaaljoonistusi «Punasele raamatule» (Jenseni nimeline aastapreemia ja üleliidulise raamatukunstivõistluse diplom), Viktor Masingu tellimusel tehtud illustratsioonid ja mõned värvitahvlid raamatust «Liblikate välimääraja».

Heldur-Jaan Viires (snd 1927) on õppinud maali Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis, Repini nimelises Kunstiinstituudis ja Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis. Töötanud vabakutselise kunstniku ja illustraatorina. Alates 1989. aastast olnud üks peamiseid õpetajaid Konrad Mäe stuudios, mille eest omistati talle 2007. aastal Anton Starkopfi preemia. Tänavu nimetati Viires Tartu aukodanikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles