Kõiksus kõneleb suitsusauna keeles

Mari Hiiemäe
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
«Suidsusannasümfoonia» proovis häälestavad pärimusteemadest inspireeritud teost dirigent Kaspars Putniņš ja helilooja Märt-Matis Lill.
«Suidsusannasümfoonia» proovis häälestavad pärimusteemadest inspireeritud teost dirigent Kaspars Putniņš ja helilooja Märt-Matis Lill. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Märt-Matis Lille verivärske muusikateos «Suidsusannasümfoonia» võtab vaatluse alla suitsusauna kui igavikulise keskkonna, mille kaudu on võimalik mõista pea kõike, mis on olemuslikult tähtis, alates maailma loomisest inimese elukaare oluliste verstapostideni – sünnist kuni surmani. Saunakütmise rituaal võrdsustub muusikateoses rännakuga käesolevast hetkest igavikulistesse mõõtmetesse ja tagasi.

Selleks, et suitsusauna mitmedimensioonilist olemust publikule muusikakeeles edasi anda, kõlab «Suidsusannasümfoonias» ürgne regilaul kõrvuti akadeemilise koori- ja nüüdismuusikaga. Muusikalavastuses teevad kaasa Eesti Filharmoonia Kammerkoor, ERSO muusikud (nii lindilt kui live’is) ning pärimusmuusikud Mari Kalkun ja Meelika Hainsoo.

Juured pärimuses

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles