KAART: Terroristid ründasid kaitseväelaste baasi Malis, vigastatud Eesti sõdurite arv tõusis kuueni (54)

Copy
Jalaväerühma Estpla-26 kaitseväelased kohtusid Malis sealse omakaitseüksusega.
Jalaväerühma Estpla-26 kaitseväelased kohtusid Malis sealse omakaitseüksusega. Foto: Kaitseväe peastaap
  • Rünnak toimus eile kohaliku aja järgi kell 15.45
  • Lõhkeainet täis autos oli vähemalt kolm terroristi, auto oli ÜRO värvides
  • Vigastada sai kuus Eesti kaitseväelast, neist kolm raskemalt
  • Kokku paikneb Gao baasis 50 eestlast

Terroristid ründasid esmaspäeval Malis Gao linnas Prantsuse sõjaväebaasi, kus sai viga kuus Eesti kaitseväelast. Lisaks sai vigastada Mali tsiviilisikuid ning Prantsusmaa kaitseväelasi. 

Esmaspäeva õhtul ründasid enesetaputerroristid autosse paigutatud isevalmistatud lõhkekehaga sõjaväebaasi Malis Gao linnas. Kui eile õhtul teatas Eesti kaitseväe peastaap, et vigastada sai viis eestlast, siis tänasel pressikonverentsil täpsustas Kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem, et viga sai kuus eestlast. Kolme sõduri vigastused on nii tõsised, et missiooni lõpuks augusti alguses nad ei parane. 

Rünnakus haavata saanud kaitseväelastele anti kohe esmaabi. Kaitseväelased said killuhaavasid ja põrutusi. Täna lõunase seisuga on kolm sõdurit arstide järelevalve all, kolm sõdurit on tagasi üksuses. 

Teadaolevalt ründasid terroristid autopommiga sõjaväebaasi pääslat, kus toimus plahvatus, edastas Defence News ja GardaWorld. RFI teatel oli pommiauto ÜRO värvides ning selles oli vähemalt kolm inimest. Vigastada saanud Eesti sõdurid valvasid rünnaku ajal sõjaväebaasi pääslat.

Ei ole teada, kas autopomm lõhkes selle terroristi läbi, kes oli autos, selle terroristi tõttu, kes oli eemal, või selle läbi, et ta peatati relvadega. Selge on Heremi sõnul see, et suur hulk lõhkeainet korraga plahvatas ja loomulikult mitte kogemata.

«Rünnati Gaos asuva sõjaväebaasi Prantsuse poole sissepääsu,» ütles Prantsuse vägede pressiesindaja kolonel Frederic Barbry. Tema sõnul terroristid baasi territooriumile ei tunginud.

Barbry sõnul ei ole kannatanute vigastused eluohtlikud. Vigastuste üksikasju kolonel ei kommenteerinud.

Raag: baasi rünnatakse keskmiselt kord aastas 

Ilmar Raag.
Ilmar Raag. Foto: LIIS TREIMANN

Malis ÜRO rahuvalvevägede koosseisus missioonil käinud Eesti filmimees Ilmar Raag rääkis, et Gao baaside kompleksi rünnatakse keskmiselt kord aastas ja nii juba mitmendat aastat järjest.

«Kompleks on selliselt ehitatud, et üldjuhul autopommid ei jõuagi nii kaugele, et võiksid baase ohustada,» ütles Raag. Kui terroristid oleksid jõudnud juba baasi väravateni, siis kaitseväelased poleks enam elavate kirjas. Põhimõtteliselt võib ütelda, et baasi turvasüsteem pidas, kinnitas Raag.

Sündmuspaigast tehtud fotodelt oli näha tihedat suitsusammast ning õhus tiirutavat kopterit.

Üks allikas rääkis väljaandele Nord Sud Journal, et Mali sõdurid avasid kontrollpunkti läbida üritanud terroristide sõiduki pihta tule, kuid terroristid jõudsid avada vastutule. 

Ükski terroriorganisatsioon pole seni rünnaku eest vastutust võtnud, kuid tõenäoliselt oli selle taga ISIS, sõnas kaitseväe juhataja, kindralmajor Martin Herem. 

Malis Nigeri jõe äärses Gao linnas paikneva Eesti kontingendi peamine tegutsemisala on just linnakeskkond. Eestlaste ülesanneteks Malis on väekaitse ning ühised patrullid Prantsuse kaitseväe üksustega, kelle baasis ning koosseisus Eesti kontingent tegutseb. 

Prantsusmaa mässutõrjeoperatsioon Barkhane eesmärk on toetada viie Saheli regiooni riigi (Mauritaania, Mali, Burkina Faso, Niger, Tšaad) võitlust islamiäärmuslastega ja anda seeläbi panus Euroopa-suunalise ebaseadusliku immigratsiooni ja inimkaubanduse tõkestamiseks. Lisaks Eestile toetab operatsiooni Suurbritannia transpordihelikopteritega ja Hispaania õhuväekomponendiga.

Kuni augustini Malis teenib jalaväerühm Estpla-30, mis alustas oma teenistust Gao sõjaväebaasis käesoleva aasta aprillis. Gaos paikneb umbes 50 eestlast.

Eestlased välismissioonidel

Eesti on osalenud või osaleb koos liitlastega järgmistel sõjalistel välismissioonidel:

1995 Horvaatia

1999-2006 Kosovo

1996-2004 Bosnia-Hertsegoviina

Alates 2003 Iraak

Alates 2003 Afrganistan

Alates augustist 2018 Mali

Välismissioonidel on langenud 12 sõdurit, neist üheksa Afganistanis. Üks sõdur suri südamerikke tõttu missioonil Kosovos.

Kaitseväel ja Kaitseliidul on veterane kokku ligi 3000, neist kümnendik on haavata saanud. 12 veterani kasutab proteesi.

Allikad: MTÜ Eesti Vigastatud Veteranide Ühing, annameau.ee

Kommentaarid (54)
Copy
Tagasi üles