Iraan ei otsi välisministri sõnul Suurbritanniaga vastasseisu

Copy
Mohammad Javad Zarif.
Mohammad Javad Zarif. Foto: YURI CORTEZ / AFP

Iraan ei otsi Suurbritanniaga vastasseisu hõivatud tankeritega seoses, ütles esmaspäeval välisminister Mohammad Javad Zarif sõnumis, mis oli suunatud Ühendkuningriigi peaministriks kõige tõenäolisemalt saavale Boris Johnsonile.

"On väga tähtis, et Boris Johnson saaks ametisse astudes aru, et Iraan ei soovi vastasseisu, vaid Iraan soovib normaalseid suhteid, mis põhinevad vastastikusel austusel," ütles Managuas viibiv Zarif ajakirjanikele.

Suurbritannia välisminister Jeremy Hunt teatas esmaspäeval, et soovib Pärsia lahele laevaliikluse turvalisust tagama Euroopa juhitud julgeolekujõude.

Hunt toonitas samas parlamendile, et Suurbritannia ei soovi konflikti Iraaniga. Välisminister mõistis samas Iraani tegevuse hukka nimetades seda "riiklikuks piraatluseks".

Julgeolekujõudude eesmärgiks oleks tagada laevade ja nende meeskondade turvaline liikumine regioonis. Hunti sõnul üritatakse need moodustada võimalikult kiiresti.

"Me üritame selle missiooni võimalikult kiiresti toimima sada," ütles Hunt. 

"Missioon ei ole osa USA maksimumsurve poliitikast Iraani vastu, sest me jääme pühendunuks Iraani tuumaleppe säilitamisele," seletas Hunt parlamendile.

Iraani valitsuse kõneisik Ali Rabiei ütles esmaspäeval, et Suurbritannia lipu all sõitnud tankeri kinnipidamine oli "seaduslik abinõu".

"Briti tankeri kinnipidamine oli Iraani poolt seaduslik samm. Iraan pidas tankeri kinni, et tagada regiooni julgeolek," ütles valitsuse esindaja pressikonverentsil. 

Iraan pidas Rootsile kuuluva Briti lipu all sõitnud tankeri Stena Impero kinni reedel, väites, et alus ei reageerinud pärast kokkupõrget kalalaevaga hädakutsungile ja lülitas oma pardatransponderi välja. 

"Ütleme kõigile riikidele, kes kutsuvad Iraani üles tankerit vabastama, et nad ütleksid sedasama Suurbritanniale," lisas Rabiei, viidates Iraani tankeri kinnipidamisele Briti võimude poolt 4. juulil Vahemerel. 

Teisipäeval tehakse teatavaks, kas Konservatiivse Partei juhiks osutus valituks Boris Johnson või Jeremy Hunt. Peaministriks saab valituks osutunu automaatselt järgmisel päeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles