Teadlased avastasid pimedas helendava taskuhai liigi

Copy
Helendav Ameerika taskuhai.
Helendav Ameerika taskuhai. Foto: Mark Grace / AP / Scanpix

Teadlased avastasid Mehhiko lahest uue pisikese pimedas helendava hailiigi. Liigi nimi on Ameerika taskuhai või Mollisquama mississippiensis.

Tulane'i ülikooli uuringu andmetel puutusid teadlaste esimest korda taskuhaiga kokku 2010. aastal, kui nad uurisid Mehhiko lahes kašelottide toitumisharjumusi,

Haikala korjati üles ja Riikliku merekalandusteenuse Mississippi labori teadlane Mark Grace märkas kala uurides erilisi tunnusjooni ning kogus proove.

Selgus, et tegemist oli uue hailiigiga, mis kasvab vaid 140 sentimeetri pikkuseks ning suudab saagi meelitamiseks eritada helendavat vedelikku. Ameerika taskuhai on unihailaste sugukonna alamliik.

Ainuke teine samalaadne näidis püüti Vaikse ookeani idaosast 1979. aastal ning seda hoiustatakse Venemaal Peterburgi zooloogia muuseumis. «Kuid mõlemad on erinevad liigid erinevatest ookeanidest,» ütles Grace.

«See, et ainult üks taskuhai on Mehhiko lahest leitud ja, et selle näol on tegemist uue liigiga, näitab, kui vähe me tegelikult lahest teame,» ütles Tulane'i biomitmekesisuse uurimisinstituudi direktor Henry Bart.

Tulane'i ülikooli professor Michael Doosey hoiab käes Ameerika taskuhaid.
Tulane'i ülikooli professor Michael Doosey hoiab käes Ameerika taskuhaid. Foto: Michael Doosey

Grace’i sõnul on mõlemad liigid äärmiselt haruldased. Ameerika taskuhail on vähem selgroolülisid ning kala kehal on mitmeid helendavaid fotopoore. Mõlemal kalal on lõpuste juures väikesed põied, mille abil nad helendavat vedelikku eritavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles