Reinsalu Prantsuse kolleegile: eestlased kaitsevad Malis ka Euroopa julgeolekut (3)

Copy
Jalaväerühma Estpla-26 kaitseväelased Malis.
Jalaväerühma Estpla-26 kaitseväelased Malis. Foto: Kaitseväe peastaap

Telefonikõnes Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drianiga rõhutas välisminister Urmas Reinsalu vajadust riikide otsustavaks koostööks võitluses islamiäärmusliku terrorismiga. 

«Eesti sõdurid on Malis, et toetada võitlust islamiäärmuslastega õlg õla kõrval meie Prantsuse liitlastega ning kaitsta seeläbi Euroopa julgeolekut. Globaalsete ohtude maailmas on nende kohalolu Malis kaitsekilp tervele Eestile,» sõnas välisminister. Ta soovis kiiret paranemist haavata saanud Eesti ja Prantsuse sõjameestele ning väljendas uhkust nende panuse üle Malis. Prantsuse välisminister Le Drian tänas Eesti sõdureid panuse eest operatsioonil Barkhane.

Välisminister Reinsalu rõhutas, et eilne rünnak sõjaväebaasi vastu, kus valvavad Eesti, Prantsuse ja Mali sõdurid, liidab Eestit ja Prantsusmaad veelgi. «Saheli piirkonnas toimuv on meie ühine mure ja see rünnak näitab taaskord seda, kui oluline on terrorismivastane võitlus. Laiaulatuslik probleem islamiäärmuslusega sunnib inimesi oma kodudest lahkuma, mis omakorda võimendab rändeprobleeme ning seeläbi mõjutab otseselt ka Euroopat ja Eestit,» lisas Reinsalu.

Samuti tänas välisminister Prantsuse kolleegi Prantsusmaa toetuse ja panuse eest NATO eFP vägede koosseisus Eestis.

Eesti osaleb Prantsusmaa juhitaval operatsioonil Barkhane alates 2018. aasta augustist. Operatsiooni eesmärk on toetada viie Saheli regiooni riigi (Mauritaania, Mali, Burkina Faso, Niger, Tšaad) võitlust islamiäärmuslastega. Lisaks operatsioonile Barkhane osaleb Eesti Malis ka Euroopa Liidu väljaõppemissiooni EUTM Mali ning ÜRO missiooni Malis MINUSMA. Rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel osalemine on kooskõlas Eesti välis- ja julgeolekupoliitiliste eesmärkidega ÜRO Julgeolekunõukogu tulevase liikmena.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles