EL ähvardab 35 miljardi euro väärtuses tariifidega USA kaupadele (1)

BNS
Copy
Cecilia Malmström.
Cecilia Malmström. Foto: SEBASTIEN ST-JEAN / AFP/ Scanpix Baltics

Euroopa Liit on valmis kehtestama tariifid 35 miljardi euro väärtuses USA kaupadele, kui Washington kehtestab tariifid ELi autodele, teatas Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström.

Malmström märkis, et Euroopa ja USA plaan saavutada piiratud kaubanduslepe on tupikseisus.

Kaubandusvoliniku karmisõnaline avaldus Euroopa Parlamendi uuele koosseisule oli meeldetuletus, et transatlantilised pinged on kõrged hoolimata sellest, et põhitähelepanu on suunatud Washingtoni kaubandussõjale Hiinaga.

«Me ei aktsepteeri ühtegi hallatud kaubandust, kvoote ega vabatalikke ekspordipiiranguid ja kui saavad olema tariifid, siis meil on tasakaalustav nimekiri,» ütles Malmström europarlamendi komisjonile.

«See (nimekiri) on põhimõtteliselt valmis 35 miljardi euro (39 miljardi dollari) väärtuses. Ma loodan, et meil ei tule seda kasutada,» sõnas ta.

USA president Donald Trump kaalub ikka veel karistavate tollide kehtestamist autoimpordile, põhjendades seda riikliku julgeolekuga. Malmströmi sõnul on selline õigustus igati alusetu.

«Me tervitame USA otsust mitte kehtestada veel tariife autodele ja autoosadele,» ütles ta. «Kuid see arusaam, et Euroopa autod võivad olla riikliku julgeoleku oht USAle, on loomulikult absurdne.»

Malmström märkis, et USA ei näita tahet liikuda kaubanduskõnelustega edasi.

«USA ei ole valmis neid alustama, kui põllumajandus ei ole kaasatud, kuid see on punane joon meie jaoks,» lausus ta. «Nii et praegu ei juhtu siin mitte midagi.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles