Küsitlus: Reformierakonna toetus on tõusnud rekordtasemele (32)

BNS
Copy
Kaja Kallas Reformierakonna üldkogul Ugalas
Kaja Kallas Reformierakonna üldkogul Ugalas Foto: Elmo Riig

Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel igal nädalal inimeste erakondlikke eelistusi uuriva Norstat Eesti ASi viimase küsitluse andmetel on Reformierakonna reiting tõusnud rekordtasemele.

Värskeimad koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 20. juunist 22. juulini ning kokku küsitleti 4000 valimisealist Eesti kodanikku. Uue tipu saavutanud Reformierakonna toetus on 35,8 protsenti. Viimastel nädalatel langustrendis liikunud Keskerakonda toetab 19,7 protsenti küsitletutest. Seega on vahe esimese ja teise koha vahel juba 16,1 protsendipunkti, mis on suurim sellel aastal tehtud küsitlustes. Kolmas on Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 16,7 protsendiga. 

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 9,2 ning oma tulemust veidi  parandanud Isamaa üheksa protsendiga. SDE on viimastel nädalatel toetust kaotanud ning Isamaa kasvatanud, seega on neljandal ja viiendal kohal asuvate erakondade toetus praktiliselt võrdsustunud. 

Koalitsiooni toetus on kokku 45,4 ning opositsiooni toetus 45 protsenti. Kui eelmisel nädalal avaldatud reitingute põhjal edestas opositsiooni toetus esmakordselt Norstati küsitlustes koalitsiooni toetust, siis seekord edestab eelkõige SDE langusest tulenevalt koalitsioon jälle napilt opositsiooni. 

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles