Hiina riigikaitsekava näeb ette kõrgtehnoloogilise sõjaväe loomise

BNS
Copy
Hiina sõjaväelased paraadil.
Hiina sõjaväelased paraadil. Foto: ISAAC LAWRENCE / AFP

Hiina tutvustas kolmapäeval avaldatud riigikaitsekavas kaasaegse kõrgtehnoloogilise sõjaväe loomise plaani, süüdistades samas Washingtoni globaalse strateegilise stabiilsuse õõnestamises ja hoiatades Taiwanit iseseisvuse väljakuulutamise eest. 

Hiina kaitseministeeriumi esimene niinimetatud valge raamat alates 2012. aastast pakub harvaesineva võimaluse tutvuda maailma suurimate relvajõudude tegevuse ja Pekingi sõjaliste ambitsioonidega. 

«Rahvusvaheline strateegiline võistlus on hoogustumas,» seisis dokumendis, milles märgiti, et Ühendriigid on kohandanud oma julgeoleku- ja riigikaitsestrateegiaid ning võtnud vastu «ühepoolseid poliitikaid». 

USA «on provotseerinud ja hoogustanud konkurentsi tähtsate riikide vahel, oluliselt suurendanud kaitsekulutusi, teinud jõupingutusi täiendavate võimekuste väljaarendamiseks tuumasfääris, avakosmose, küberruumis ja raketikaitse vallas, õõnestades globaalset strateegilist stabiilsust,» nähtus strateegiadokumendist. 

Riigikaitsekavas kutsutakse uusima tehnoloogia suuremale kasutuselevõtule Rahvavabastusarmees (PLA) ja tunnistatakse, et Hiina relvajõud «jäävad maailma juhtivatest sõjavägedest endiselt kaugele maha». 

Dokumendis märgitakse tehisintellektile, suurandmetele, pilveandmetöötlusele ja «infotehnoloogial rajanevatele uutele ja kõrgtehnoloogilistele sõjatehnoloogiatele» viidates ka, et sõda on arenemas «targa sõjapidamise» suunas. 

Hiina kaitsekulutused on maailmas USA järel suuruselt teised ning Peking teatas varem sel aastal, et plaanib suurendada neid tänavu 7,5 protsenti. 

Ambitsioonikatest plaanidest hoolimata kinnitatakse riigikaitsekavas, et Hiina sõjavägi «on vankumatu jõud maailmarahu kaitsel». 

Oma piirides aga lubatakse karmikäelist tegutsemist ning Xinjiangi ja Tiibeti separatistide mahasurumist. 

Veelgi karmimat suhtumist leiab dokumendist isevalitseva Taiwani kohta, mida Hiina peab oma territooriumiks. Kavas «ei anta lubadust öelda lahti jõu kasutamisest» saare taasühendamiseks Mandri-Hiinaga. 

«Hiina tuleb taasühendada ja see juhtub niikuinii,» seisis riigikaitsestrateegias. «Hiinal otsustavus ja võime kaitsta riiklikku suveräänsust on kindel. Ta ei luba kunagi kellelgi ühtegi oma territooriumi osa endast eraldada.» 

Dokumendis öeldakse, et Taiwani «separatistid» on suurim oht riigi rahumeelsele taasühendamisele. «PLA alistab resoluutselt igaühe, kes teeb katse lahutada Taiwan Hiinast.» 

PLA on keskendunud oma tehnoloogilise mahajäämuse vähendamisele USA ja Lääne-Euroopa riikide relvajõududest ja on väidetavalt ehitamas kolmandat lennukikandjat ning välja arendamas uue põlvkonna sõjalaevu, hävitajaid ja ballistilisi rakette. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles