Kaks Saksamaa lasteaeda on sealiha keelustamise plaani tõttu politsei kaitse all (5)

Copy
Saksa politseiauto. Pilt on illustreeriv.
Saksa politseiauto. Pilt on illustreeriv. Foto: Andreas Friedrichs / imago images / A. Friedrichs / Scanpix

Ida-Saksamaal Leipzigis otsustasid kaks lasteaeda eemaldada sealiha lõunasöögi menüüst. Otsus tõi kaasa üleriikliku pahameele ja potentsiaalse vägivalla ennetamiseks otsustasid politseinikud lasteaedade ette patrullid seada.

Kahe lasteaia plaanid eemaldada menüüst sealiha ja želatiini sisaldavad tooted sütitasid tulise veebidebati ning pälvisid terve riigi meedia tähelepanu.

Esimesena kirjutas olukorrast Saksa ajakiri Bild. Artikli andmetel tulenes otsus kahest islamiusku lapsest. «Austusest muutuva maailma vastu serveerime alates 15. juulist ainult sealihavabu toite ja snäkke,» seisis lastevanematele saadetud kirjas Bildi andmetel.

Politsei pressiesindaja teatas, et vastused muudatusele olid nii agressiivsed, et Leipzigi politsei otsustas lasteaedade ette parkida patrullautod.

Sama päeva õhtul teatas kahe lasteaia direktor, et plaanid pandi avalikkuse pahameele tõttu ootele. Bildi artikkel levis sotsiaalmeedias kulutulena ja Twitteri vallutas terveks päevaks loosung #Schweinefleisch (sealiha).

Saksamaa kantsleri Angela Merkeli kristlike demokraatide erakonna Saksimaa osariigi haru nimetas sealiha keelustamist vastuvõetamatuks.

Alternatiiv Saksamaa jaoks (AfD) erakonna liige Beatrix von Storch kirjeldas lasteaedade otsust kui võõra kultuuri pealesurumist. «Kujutage ette, kui Saksamaa lapsed Ar-Riyāḑis (Saudi-Araabia pealinn) võitleksid oma õiguse eest vorsti süüa ja sunniksid enamuse ühiskonnast oma dieeti muutma,» ütles ta.

Palestiinlasest Saksamaa sotsiaaldemokraatliku erakonna poliitik Sawsan Chebli ütles, et lasteaiad võisid küll head tahta, kuid tegelikult ei aitaks plaan eriti moslemeid ühiskonda kaasata.

«Kui lasteaiad, koolid ja teised sarnased institutsioonid otsustaks serveerida taimetoitu, saaks ma aru. Mind häirib, kui nad ütlevad, et see on austusest moslemite vastu,» kirjutas ta Twitteris.

Paljud traditsioonilised Saksa road kasutavad oma koostises sealiha — šnitslist kuni vorstide ja kummikarudeni. Paljudes lasteaedades ja koolides ei söö lapsed teatud tooteid usklike vaadete või allergiate tõttu ning neile pakutakse ka alternatiivset toitu.

Mitmed lapsevanemad nõustusid lasteaia plaaniga keelustada sealiha. Üks ema ütles, et vaidlus on absurdne ja et tema nelja-aastane tütar ei pane niikuinii tähele, mida ta sööb.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles