Nahaarst: ohutut päevitamist ei ole olemas

Anu Villmann
, reporter
Copy
Ehkki ohutut päevitamist pole olemas, soovitab naha­arst, et kui inimene siiski otsustab randa päikest püüdma minna, tuleks 20 minutit enne päikese kätte suundumist määrida nahale päikesekaitsekreemi.
Ehkki ohutut päevitamist pole olemas, soovitab naha­arst, et kui inimene siiski otsustab randa päikest püüdma minna, tuleks 20 minutit enne päikese kätte suundumist määrida nahale päikesekaitsekreemi. Foto: shutterstock.com

Pärnu haigla dermatoveneroloog Tiina Toomson ütleb, et temal nahaarstina on kurb vaadata, kuidas inimesed suvel end päikese käes “grillida” lasevad.

“Päevitamine on suur probleem,” tunnistab doktor Toomson.

Et supelrannad täituvad neil päevil puhkajatega ja nähtavasti ei jää ilm suve lõpuni sügiseseks, on õige aeg rääkida päikesekümblusega kaasnevatest ohtudest.

Doktor Toomson, kas ohutult on üldse võimalik päevitada?

Ohutut päevitamist ei ole olemas. Päevitus ehk pigmendi teke nahas viitab sellele, et nahk on hädas ja püüab end aktiivselt kaitsta. Ultraviolettkiirgus kahjustab nahas olevat pärilikkusainet, mis võib viia nahavähi tekkele. Päikese käes peavad pigmendirakud suurtes kogustes pigmenti ehk melaniini tootma. Neid rakke liialt stimuleerides tekivad aja­pikku pigmendimuutused, nahk tiheneb ja läheb kuivaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles