Peaministriks saanud Johnson lubas taas Brexiti tähtajaks teoks teha (1)

Copy
Boris Johnson esines peaministri residentsi ees ametikõnega.
Boris Johnson esines peaministri residentsi ees ametikõnega. Foto: Martyn Wheatley/Zumapress/Scanpix

Kuninganna Elizabeth II-ga kohtunud Boris Johnson sai kolmapäeval ametlikult Briti uueks peaministriks, vahendas Buckinghami palee oma avalduses. 

Palee avaldatud fotol võib näha Johnsonit kuningannaga kätt surumas ja kummardamas.

Kolmapäeval võitis endine Londoni linnapea Johnson Konservatiivse Partei juhivalimised. Uuringufirma YouGov äsja avaldatud küsitluse järgi on Johnsoni toetus brittide seas vaid 31 protsenti. 

Buckinghami paleesse suundunud kunagise Brexiti kampaania eestvedaja teekond kuningannaga kohtuma ei läinud ilma viperusteta – tema konvoid tõkestasid kliimaprotestijad. 

Johnson kuulutab oma valitsuskabineti koosseisu välja eeldatavalt kiiresti, kirjutas AFP. Uus valitsusjuht on juba nimetanud oma kõrgeimaks nõunikuks Dominic Cummingsi, kes oli üks Brexiti referendumi eel lahkumiskampaania eestvedajaid. 

Oma esimeses kõnes peaministrina lubas Johnson Brexiti 31. oktoobriks teoks teha - «ei mingeid kuisid ega agasid» - ning tõestada, et kahtlejail ja pessimistidel ei ole õigus. Kõneldes Downing Streeti residentsi ees, lubas 2016. aasta Brexiti-referendumi üks võtmeisikuid «uut lepet» Brüsseliga. 

«Me teeme uue leppe. Parema leppe, mis maksimeerib Brexiti võimalusi,» lausus 55-aastane Johnson. «Olen täiesti veendunud, et 99 päevaga oleme selle lahendanud. Britid on juba küllalt oodanud.»

Lahkuv Briti peaminister May soovis oma lahkumiskõnes Johnsonile Downing Street 10 ees «kõike paremat» ning rõhutas, et Brexit tuleb viia läbi viisil, mis «toimib terve Ühendkuningriigi jaoks». 

Johnsoni kabinetis saab olema rekordarv vähemusrahvuste esindajaid, ütles allikas tema kampaaniameeskonnast. Eeldatavasti praegune välisminister Jeremy Hunt ametisse ei jää, samuti arvatakse, et tulevaseks rahandusministriks saab Pakistani juurtega praegune siseminister Sajid Javid, kirjutas AFP.  

Lisaks Brexitile tuleb Johnsonil lahendada Iraaniga tankerite hõivamise pärast tekkinud vastasseis ning diplomaatiline skandaal, mis puhkes pärast Briti suursaadiku USA valitsuse suhtes kriitiliste avalduste lekkimist. 

Johnson on rõhutanud, kui tähtis on ÜK-le heade suhete hoidmine USA-ga.  Ühendriikide president Donald Trump oli üks esimesi, kes õnnitles Johnsonit valimisvõidu puhul. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles