14,2 km liikumist päevas! Kes ütles, et rahvatants ei ole sport?

Copy
Tantsupeolisd Kalevi staadionil täies tööhoos.
Tantsupeolisd Kalevi staadionil täies tööhoos. Foto: Erik Prozes / Postimees

Tantsupidu «Minu arm» on juba mitu nädalat möödanik, nagu ka tuhandete Kalevi staadionile kogunenud tantsijate ja pealtvaatajate elamused. Kas aga laiem publik mõtleb, milline töö etendustele eelneb? Heidame sellele pilgu ja saame teada, et osalised said vaat et sportlasele kohase koormuse.

Kui liikumissoovituses on kirjas, et täiskasvanud inimene peaks piisava kehalise aktiivsuse saamiseks tegema päevas ligi 10 000 sammu, siis «tantsupeosportlased» liikusid nädala vältel ligi kaks korda rohkem.

Järgnevad andmed on kogutud liigi S2 (segarühmad) all kaasa löönud rahvatantsijatelt. Keskmised tulemused on arvutatud viie tantsija näitajate põhjal ja võivad rühmade võrdluses erineda. Samuti võib olla lahknevusi läbitud maa ja tehtud sammude suhtarvudes, sest mõned kehalise aktiivsuse monitorid arvestavad distantsi sammude, mitte GPSi järgi.

Proovid

Proovide alguses tegeldi rühmadega individuaalselt ja pandi paika jooniseid. Tantsijate sõnul oli palju kohapeal seismist ja edasi-tagasi kõndimist. Hoolimata üsna väikesest intensiivsusest andsid nii sammude kui läbitud maa näitajad kokku mõõduka kehalise koormuse.

FitBiti südamelöögisageduse graafik.
FitBiti südamelöögisageduse graafik. Foto: Graafik

FitBiti südamelöögisageduse graafik näitas, et teisel proovipäeval tehti rasvapõletustsoonis kehalist tööd üheksa tundi ja 23 minutit, mis täitis liikumissoovituse lausa üheksakordselt!

30.06, läbitud maa: 13 km; tehtud sammud: 18 200;

1.07, läbitud maa: 15 km; tehtud sammud: 21 000;

2.07, läbitud maa: 15 km; tehtud sammud: 20 800;

3.07, läbitud maa: 14,5 km; tehtud sammud: 19 300.

Peaproovid ja etendused

Peo eel tuli etendus läbi tantsida koguni kolm korda: toimus peaproovi läbimäng, peaproov-etendus ja päeva lõpuks tantsupeo esimene etendus. Järgmise päeva hommikupoolikul tantsiti teine ja õhtul kolmas etendus. Tantsud tantsitud, ootas laupäevane rongkäik alles ees.

4.07, läbitud maa: 13 km; tehtud sammud: 20 000;

5.07, läbitud maa: 14 km; tehtud sammud: 19 500;

6.07, läbitud maa: 15 km; tehtud sammud: 22 000.

Nagu näha, tantsiti iga päev kilomeetrite kaupa. Kui keegi arvas, et rahvatants kujutab endast vaid kerget tammumist, siis nähku, et arvud räägivad enda eest.

Peamised liikumissoovitused

* Lapsed ja noorukid peaksid aktiivselt liikuma vähemalt 60 minutit päevas.
* Täiskasvanud, sh eakad, peaksid iga nädal aktiivselt liikuma 150 minutit keskmise või 75 minutit kõrge intensiivsusega. Intensiivsus on keskmine, kui südame löögisagedus ja hingamine kiirenevad, kuid inimene saab vabalt vestelda. Kõrge aga siis, kui see on seotud pingutusega, südame löögisagedus ja hingamine kiirenevad märkimisväärselt ning rääkida on raske.
* Jaota nädalakoormus ühtlaselt!
* Vajaliku liikumiskoormuse võib kokku saada vähemalt 10-minutiliste järjestikuste tegevustena.
* Keskmise intensiivsusega liikumise soovituslik (tervislik) maht on kuni 300 minutit nädalas.

Allikas: Pitsi, et al. Eesti toitumis- ja liikumissoovitused 2015. Tervise Arengu Instituut. Tallinn, 2017

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles