Tesla lükkas kasumi taas kaugemale tulevikku, aktsia läks langusesse

Rait Piir
, reporter
Copy
Tesla laadimisjaam Las Vegases.
Tesla laadimisjaam Las Vegases. Foto: Gene Blevins / ZUMAPRESS.com

Elon Muski elektriautode tootja Tesla teatas kolmapäeval, et ettevõte ei saavutanud oma teise kvartali rahalisi eesmärke ja kvartalikahjum osutus oodatust suuremaks. Ühtlasi paneb oma ameti maha firma pikaaegne tehnoloogiajuht J.B. Straubel, kes on töötanud Teslas asutamisest saadik.

Tesla aktsia kukkus USA börsil kauplemisjärgsetel tundidel 11,5 protsenti. Ettevõtte tegevjuht Elon Musk on lubanud viia firma selle aasta jooksul kasumisse ning ta on seepärast investorite poolt üha suurema surve all. Musk on üritanud kärpida autotootja kulutusi nii palju kui vähegi võimalik, pannes samal ajal suuri rahasid projektidesse, mis aitaks tootmist laiendada, näiteks Shanghai tehas ja Model Y tootmisliini rajamine.

Musk lubas algselt kasumit 2018. aasta kolmandas kvartalis, kuid on lükanud seda sihtmärki korduvalt edasi. Nüüd lubab ta kasumit selle aasta neljandaks kvartaliks ja nulli jäämist käesolevaks kvartaliks. Kolmapäevases teates lubas Tesla keskenduda kasumi asemel rohkem tootmisvolüümi laiendamisele. Autotootja müüs möödunud kvartalis rekordilise koguse autosid.

Muski sõnul on Tesla muutunud peaaegu isemajandavaks ja ei vaja tõenäoliselt rohkem investorite poolseid rahasüste. Paljud majandusanalüütikud on aga endiselt Tesla tuleviku suhtes väga skeptilised ning ei usu, et firma võiks kunagi üldse kasumit teenida. Kuna üha enam traditsioonilisi suurautotootjaid hakkavad pakkuma oma mudeleid ka elektriliste versioonidena, siis seisab Tesla silmitsi ka aina karmima konkurentsiga.

Tesla prognoosib praeguse seisuga, et ettevõte toodab selle aasta lõpuks 10 000 autot nädalas.

Teslaga juba algusest peale olnud juhtivinsener Straubel lahkub ettevõttest. Ta liitub pika nimekirja juhtivtöötajatega, kes on viimastel aastatel Teslas oma ameti maha pannud. Straubel ütles väljaandele Engaget, et tema lahkumine ei ole mitte mingil moel seotud sellega, et ettevõte võiks tema tööga mitte rahul olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles