VIDEO: Prantsuse leiutaja katse lennata flyboard'iga üle La Manche'i väina ebaõnnestus

Copy

Prantsuse leiutaja Franky Zapata katse lennata täna flyboard'i ehk lennulauaga üle La Manche'i väina ebaõnnestus, ta kukkus vahetankimise ajal merre ja päästeti, teatas tema meeskond.

Zapata (40) alustas teekonda Calais' lähistelt Sangatte'ist ja plaanis maanduda Ühendkuningriigis Doveri kandis. Ta kavatses läbida 35 kilomeetrit 20 minutiga, liikudes keskmiselt kiirusega 140 kilomeetrit tunnis ja püsides 15–20 meetri kõrgusel veest.

Zapata ettevõtmine oli mõeldud austusavaldusega lennunduspioneeridele, seepärast valis ta ülelennu päevaks Louis Bleriot' esimese lennukiga väinaületuse 110. aastapäeva.

Flyboard ehk lennulaud on Zapata enda leiutatud umbes rulasuurune hõljuk, millega saab lennata sellel püsti seistes.

Zapata plaan üle väina lennata on takerdunud ka varasemas staadiumis probleemide taha, kui Prantsuse ametivõimud ei tahtnud projekti väina tiheda kaubaliikluse tõttu heaks kiita. Hiljem teatasid võimud, et annavad siiski loa, sest on saanud Zapatalt kinnitusi tankimisplaanide ja ohutuse kohta.

«Me lõime uue lendamisviisi. Me ei kasuta tiibu. Sa oled kui lind, sinu keha lendab. See on poisipõlve unistus,» rääkis ta enne õhkutõusu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles