Kiiev pidas kinni Kertši väinas Ukraina laevu blokeerinud Vene tankeri (15)

Copy
Ukraina poolt hõivatud tanker Nika Spirit, endise nimega Neyma.
Ukraina poolt hõivatud tanker Nika Spirit, endise nimega Neyma. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Ukraina julgeolekuteenistus SBU pidas neljapäeval koos sõjaväeprokuratuuriga kinni Vene tankeri Neyma, mis blokeeris mullu novembris Kertši väinas Ukraina laevastiku soomustatud suurtükikaatrid Berdjansk ja Nikopol ning puksiiri Janõ Kapu, ning valmistab ette esildist selle vahi alla võtmiseks.

Vene tanker NEYMA peeti kinni Doonau-äärse Izamili sadamalinna juures. Aluselt on konfiskeeritud dokumente, raadiovestluste ajalugu ja laeva logiraamat. Kiievi sõnul oodatakse kohtuorderit, et alus vahi alla jätta.

Kinnitamata andmetel on peetud kinni vähemalt seitse Vene rahvusest isikut. Interfaxi teatel oli laeva pardal umbes 15 inimest, kõik arvatavasti Venemaa kodanikud.

SBU teatel kuulati meeskonnaliikmed üle. Julgeolekuteenistuse avaldatud videolt on näha, et laeva pardale liikusid ka SBU ja sõjaväeprokuröri ametnikud.

Vene Kiievi saatkonna pressiesindaja Deniss Golenko ütles Interfaxile, et tankeri meeskonnal ja omanikul lubatakse Venemaale naasta, kuid laev jääb Ukraina Odessa oblastis asuvasse Izmaili sadamasse. 

«Kohtueelse juurdluse käigus tuvastati, et Venemaa julgeolekuteenistuse FSB piirivalve kõrgema juhtkonna otsesel käsul sooritati Kertši väinas Ukraina laevastiku soomustatud suurtükikaatrite Berdjansk ja Nikopol ning puksiiri Janõ Kapu vastu relvastatud agressioon,» teatas SBU pressikeskus. 

«Eirates rahvusvahelist mereõigust, tõkestasid FSB piirivalve sõjaväelased tankeri NEYMA (ИМО 8895528, MMSI 273347000, seilab Vene lipu all) abil Ukraina sõjalaevade liikumise Kertši-Jenikali kanalis,» lisas julgeolekuteenistus.

Naftatankeri nimi oli vahepeal muudetud Nika Spiritiks, et peita selle intsidendis osalemise fakti, teatas SBU, kes leidis laeva originaalandmed Euroopa laevanduse infosüsteemist Equasis.

Vene piirivalve ja eriüksuslased ründasid eelmise aasta 25. novembril Kertši väinas kolme Mariupolisse suunduvat Ukraina laeva, hõivasid need ja pidasid kinni meeskonnad. Kokku on kinnipeetuid 24.

ÜRO meretribunal andis mai lõpus Venemaale käsu hõivatud Ukraina alused ja kinnipeetud meremehed vabastada.

Venemaa hinnangul rikkusid Ukraina laevad Venemaa seadusi ja nende karistuse otsustab Vene kohus.

Venemaa asus sõnasõtta

Moskva hoiatas Kiievit naftatankeri kinni pidamise tõttu täpsemalt määratlemata tagajärgede eest. «Me uurime juhtunut, et rakendada kohaseid meetmeid,» ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja. «Kui venelased võetakse pantvangi, tõlgendame me seda rahvusvahelise õiguse jämedaima rikkumisena ja tagajärgi ei tule kaua oodata,» lisas ta.

Venemaa on juba spekuleerinud sündmuse kohta, nagu oleks tegu kas lahkuva valitsuse püüdega provotseerida uut presidenti või praeguse valitsuse jätkuga väidetavalt provokatsioonile, mille alustas häälte võitmiseks endine president Petro Porošenko.

Vene parlamendi ülemkoja väliskomisjoni esimees Konstantin Kossatšov ütles pärast Vene tankeri kinnipidamist, et Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi peab selgitama vahejuhtumi osas oma seisukohta. 

«Ta peab seda kindlasti täpsustama. Zelenskõi seisukoht kuulub selgitamisele. Kes on praegu õige Ukraina? Millal ta lõpetab relvade täristamise ja asub rahu teele?» kirjutas föderatsiooninõukogu komisjonijuht Kossatšov Facebookis. 

Senaatori väitis, et kui Ukraina SBU tegutseb presidendi suunisel, siis Zelenskõi jätkab de facto Petro Porošenko provokatsiooni, mille too algatas omaenda valimiskampaania huvides.

«See on väga halb nii Ukraina kui Venemaa jaoks ja kõigi inimeste jaoks, kes ootasid Zelenskõilt uut poliitikat,» leidis ta.

Vene poliitik Vladimir Džabarov kommenteeris, et juhtunu on täiesti illegaalne ning kahe riigi suhteid kahjustav, teatas Vene uudisteagentuur RIA.

Džabarov väitis uudisteagentuurile Interfax, et tegu on lahkuva valitsuse provokatsiooniga president Volodõmõr Zelenskõi vastu. «Nad tahavad uuele presidendile käru keerata,» väitis poliitik.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles