Festivalihundid, rünnake nüüd!

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Viljandi pärimusmuusika festivali esimene päev.
Viljandi pärimusmuusika festivali esimene päev. Foto: Elmo Riig

Hei, festivalirahvas – käes on suve absoluutne tipphetk! Lausa kaheksa festivali eri paigus ootab sind, vali vaid välja, paki kott ja võta jalad kõhu alt välja. Ära karda, et sa ukse taha jääd nagu äsja laulupeol. Sel nädalalõpul saab metsade vahel mõnusasti hargneda ja äramahtumise pärast ei pea keegi muret tundma.

Festivalimaastikul on omad raudnaelad, mis publikut iial alt ei vea ja toimuvad alati. On ka uued tulijad, kellest mõni jääb pinnale ja mõni paraku põhja. On üllatajaid, raputajaid, särajaid ja kärajaid. Vahet pole, mis stiilis muusika sul hingekeeled liikuma paneb – mine välja ja kuula seda kambakesi koos! Elamus on võrreldamatult vägevam.

Kui alles kahtled ja kodus kohmerdad, siis aitab Arter su elu lihtsamaks teha: panime kirja kõik peamise, mida festivalile suundudes kaasa võtta. Ja Eestimaa suvi möödub ülehelikiirusel, patt oleks seda maha magada.

Viljandi pärimusmuusikafestival paneb folgisõbrad rõõmust rõkkama.
Viljandi pärimusmuusikafestival paneb folgisõbrad rõõmust rõkkama. Foto: Kris Süld

25.–28. juuli – folk ehk 27. Viljandi pärimusmuusikafestival Viljandi lossimägedes

Eestlased armastavad oma juuri. Siin saab lisaks tutvuda muude põnevate pärimuskultuuridega, osaleda õpitubades, lõputult tantsida, suhelda, armuda ja vabadusest rõõmu tunda. Oma pill kotti!

25.–28. juuli – Kalana Saund Hiiumaal Sõru sadamas

Elektroonilise muusika festival värske mereõhu ja erakordse atmosfääriga.

23.–28. juuli – Saaremaa ooperipäevad Kuressaares

Uhked kontserdid peenema maitsega muusikasõpradele. Laupäeval toimub Eri Klasile pühendatud kuninglik gala.

26.–27. juuli – Võsu rannafestival Võsul

Tõotab hullu tantsumöllu, kuna lavale läheb tantsusaalide raskekahurvägi Sigma ja Burak Yeter ning kõigi nooruslike eestlaste suur lemmik Nublu.

26.–27. juuli – We Love the 90s Tallinna lauluväljakul

Retromusa fännide rõõmupäevad, kus varjusurmast ärkavad ning lavale kargavad Londonbeat, Haddaway, Dr. Alban jpt.

26.–27. juuli – Positivus Salacgrīva rannas Lätis

Musapidu naabrite rannas, kus alati ohtralt eestlasi kohal. Lavalt tasub püüda Underworldi, Cut Copy, the 1975 ja meie Ewert and the Two Dragonsi esinemist.

27. juuli – Tsudo Fest Mustvees Kasepääl

Vene imedepidu koos muusika ja esoteerikaga. Ilona Kaldrele ja Sergei Suminile sekundeerivad ansamblid Miraž ja Laskovõi Mai.

26.–27. juuli: Each Beach Fest Narva-Jõesuu rannas

Kõvad nimed vene tantsutaevast panevad eeskätt rõõmust rõkkama venekeelse publiku, aga ka eestlased, kellele meeldivad Nyusha, Hammali & Navai, Filatov ja Karas.

Illusteeriv pilt. Festival Novi Sad, Serbia
Illusteeriv pilt. Festival Novi Sad, Serbia Foto: Oksana Skendzic/sipa

11 elutähtsat asja, mis kindlasti kaasa võtta

1. Avatud süda. See ei loe, kui sa oled suhtes või koos sõpradega – avatus on see, mis festivali ägedaks muudab! Kõik elamused, tarkused ja üllatused tulevad ellu teiste inimeste kaudu. Ära hoia end lukus, las elu näitab, mida head tal sulle varuks on.
2. Vabadus. Pinged ja mured maha, vabadus on vundament, milleta on võimatu midagi kogeda. Krampliku ja kontrollivana on sul festivalil igav – istud keset kuuma emotsioonide möllu oma kitsas ja külmas hirmude pimikus.
3. Huumor. Kui oskad naerda, siis laheneb iga olukord. Ebaõnnestumised pole enam halvad, vaid head asjad – nende üle saab ju lõpmatult naerda!
4. Kõige pöörasemad riided. Just nii! Milleks olla nüri osake hallist massist, kui sul on võimalus olla kõige põnevam teos festivali elavast kunstiprogrammist.
5. Mugavad jalanõud. Vaata, mis ilm tulekul, ja pane jalga see, millel tunde tantsida tahaksid. Ebamugav papu või ülearu eputav kontsaking on sama loll valik nagu end peole minnes ise püünistesse pista.
6. Lina. Ehk mingi asi, mille peal murul istuda, jaheda puhul ümber tõmmata ja ujuma minnes käterätina kasutada. Ülihästi suudab seda kõik väike ja imekerge matkalina.
7. Sularaha. Moodsal ajal saaks ka ilma, kuid hetkel oleme jalgupidi veel vanas maailmas ning sularahaautomaadid saavad festivalialal siuhti tühjaks kui kõrbekaevud.
8. Telefon ja akupank. Mitte selleks, et ainult šeerida, elamine ennekõike! Kuid turvalisuse ja kaotsi läinud sõprade leidmiseks on see vajalik. Hea on olla laadimisvõimalustest sõltumatu.
9. Oma pudel. Täidad selle veega või millegi muuga, hea muretu olla igal juhul!
10. Päikesekreem. Halloo, suvi on! Ilm tõotab tulla imeline ning pika nädalalõpuga teeb päike muidu kindlasti 1:0 ära.
11. Hambahari. Kosmeetikumid pole nii olulised, rõõm teeb ilusaks meigitagi. Aga mõni väike isiklik asjapulk mahub tasku alati.

Festivalikaunitarid Ukrainas.
Festivalikaunitarid Ukrainas. Foto: Nina Lyashonok
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles