Kasvava Ränilinna põllule tulevad kortermajad ja bürood

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Pildil paistab viimane Kristalli tänaval valmiv kortermaja, mille taha tuleb Kvartsi elurajoon, ning sellest veel rohkem raudtee poole kerkivad mõne aasta pärast büroohooned, kortermajad ja lasteaed.
Pildil paistab viimane Kristalli tänaval valmiv kortermaja, mille taha tuleb Kvartsi elurajoon, ning sellest veel rohkem raudtee poole kerkivad mõne aasta pärast büroohooned, kortermajad ja lasteaed. Foto: Kristjan Teedema

Tartu linnavalitsus algatas Ränilinna detailplaneeringu, milles Variku viadukti naabruses olevale Tallinna–Tartu–Võru–Luhamaa maantee ning Tartu–Valga raudtee vahelisele 23-hektarisele alale on kavandatud nii büroohooneid, korruselamuid kui ka haljasala, lasteaed ja sportimiskohad. Paaril järgmisel aastal linnapilt kõnealusel alal siiski veel ei muutu.

Maa-ala arendaja OÜ Karbiid juhatuse liige Roland Blumenau ütles, et inimesed otsivad elukeskkonda, kus kõik oleks uus ja värske. «Vanade majade keskele ehitatud korterid ei ole nii menukad kui uued linnakud,» sõnas ta. Piirkonna teeb tema sõnul ligitõmbavaks ka hea ligipääsetavus. «Väga lihtne on sõita Valga või Tallinna poole, ka Võrru ei ole keeruline üle Variku viadukti minna,» selgitas ta.

Poed ja muu vajalik

Kui detailplaneering saab paari järgmise aasta jooksul kinnitatud ning linnavalitsus väljastab ehitusload, algab planeeritaval alal esmalt büroohoonete ehitus. «Kristalli, Laseri ja Kvartsi tänaval on juba küllalt kortermaju ning büroohoonetesse tuleksid elanikele vajalikud teenused, poed, tankla ja muu,» sõnas Blumenau.

Kui veel selle aasta alguses käisid arendaja ja Tartu linnavalitsuse vahel läbirääkimised juurdepääsuteede ehitamise üle, siis lõpuks selgus, et need tuleb 90 protsendi ulatuses rajada siiski arendajal.

Tartu abilinnapea Reno Laidre sõnul on erandlik, et üks arendaja sedavõrd suure ala arendamise enda peale võtab. «Kindlasti on sellel palju häid külgi,» arvas ta. «Ühel arendajal on võrreldes mitme poole koostööga lihtsam tellijana planeeringute ja projektide puhul tulemustele jõuda. Samuti on korraga suuremat ala planeerides see piirkond tulevikus terviklik.»

Kui kõik läheb edukalt, käivad kahe aasta pärast piirkonnas suured teetööd, ütles Tartu abilinnapea Reno Laidre.

«Kuna piirkond on juba praegu hinnatud elukeskkond, siis edaspidine areng muudab koha sealsetele elanikele veelgi paremaks,» märkis abilinnapea. Planeeritava ala naabruses valmib kohe Kristalli elurajoon, mille arendajad on samuti Karbiidiga seotud ettevõtjad. Sama arendaja alustab sügisel ka Kristalli elurajooni kõrvale Kvartsi tänava kortermajade ehitust.

Laidre ütles, et kui kõik läheb edukalt, käivad kahe aasta pärast piirkonnas suured teetööd, mille tulemusena maanteeamet ja Tartu linn kujundavad piirkonna tänavavõrgustiku ohutumaks ning mugavamaks. Millal Ränilinna kavandatavad uued korterelamud, ärihooned ning ühiskondlikud hooned valmis saavad, on raske ennustada.

Veel üks lasteaed

Kuigi piirkonnas on lasteaed Hellik, näeb detailplaneering ette seal veel ühe koolieelse lasteasutuse loomist. Kuid Ränilinnas on probleem pigem kooliga, sest lähedal asuv Tamme kool on ülimenukas terves Tartus ning Variku kooli jõudmiseks tuleb lastel ületada kaks raudteed.

Abilinnapea sõnul loodab linnavalitsus koos Eesti Raudteega selle aasta lõpuks leida parima lahenduse ohutuks raudtee ületuseks, et lapsed pääseksid Ränilinnast Variku kooli. «Parim lahendus oleks loomulikult eritasandiline ristmik, kuid selle väljaehitamine ei pruugi kalli hinna tõttu linnale lähiaastatel jõukohane olla,» nentis ta.

Selle aasta alguseni kehtis Ränilinnas kavandatavas piirkonnas 1998. aastal kehtestatud planeering, mille Tartu volikogu tänavu veebruaris tühistas. Paarkümmend aastat tagasi kehtestatud planeering nägi seda kanti rida- ja ühepereelamute piirkonnana. 2017. aastal kehtestatud Tartu linna üldplaneering kohustab arendajat seal ärihooneid ja kortermaju rajama.

Roland Blumenau sõnul on nüüd koostatud planeering väga täpne, mis annab lootust, et paari aastaga saavad paberid korda ning ehitus võiks siis alata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles