Kummigraanulitega kunstmuruväljakute keelustamisest on vara rääkida

Postimees
Copy
Jalgpalliväljak.
Jalgpalliväljak. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Keskkonnaministeerium on seisukohal, et praegu on liiga vara rääkida kummigraanulitega kunstmuruväljakute keelustamisest. Euroopa Kemikaaliamet jätkab kummigraanulite uurimist, et selgitada täpselt välja, kuidas see mõjutab tervist ja keskkonda. 

«Vastavalt ringmajanduse põhimõtetele on oluline, et materjali hoitakse võimalikult kaua ringluses, kuid mitte ohutuse arvelt. Seetõttu on oluline tagada ohutu materjaliringlus, mida tahetaksegi hetkel uuringutega selgeks teha,» sõnas keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse osakonna nõunik Mihkel Krusberg.

Ministeerium ootab Euroopa Kemikaaliameti seisukohta, kas piirangud on vajalikud või mitte. Euroopa Kemikaaliamet (ECHA) on terviseriske juba hinnanud, uurides kokkupuudet nii naha kaudu kui ka allaneelamisel ja sissehingamisel. Tulemused avaldati 2017. aasta veebruaris. ECHA järeldas, et graanulitega kokkupuutega kaasnes äärmisel juhul vaid väga väike risk. Euroopa Kemikaaliamet jätkab kasutatud rehvidest valmistatud kummigraanulite uurimist, pöörates tähelepanu sellele, kuidas need ained mõjutavad tervist ja keskkonda.

«Ta pehmendab kukkumisi, ta pehmendab libisemisi, lööke. Sellest kummist on kaks kolmandikku praegu valatud kujul kunstmuru mati all ja üks kolmandik ehk umbes kümne millimeetri paksune kiht on kunstmuru peal,» selgitas Eesti jalgpalli liidu peadirektor Tõnu Sirel «Aktuaalsele kaamerale,» miks see vajalik on, lisades, et Eestis on kunstmuru selleks, et saaks halval või külmal perioodil mängida, siis lõunapoolsetes riikides jälle palaval ja kuival ajal saaks kunstmurul mängida. 

Euroopa Komisjoni pressiesindaja lükkas ümber Saksa ajakirjandusest liikvele läinud info, nagu valmistataks Euroopa Komisjonis juba ette otsust kummigraanulite keelamise kohta, mistõttu kardeti ka kunstmurukattega jalgpalliväljakute keelamist.

Ministeeriumi arvates on praegu on ennatlik väita, et Euroopa Liit kavatseb keelata muruväljakud või siis nendes kummigraanulite kasutamise ning on seisukohal, et arvestades võimalikku kahjuliku mõju, tuleb leida parimad lahendused keskkonna ja inimese tervise kaitseks. Kui peale analüüse selgub, et midagi on vaja piirata, siis tuleb ka leida vastavad lahendused koostöös erasektoriga. Praegu pole põhjust mureks, et kummigraanulitega kunstmuruväljakud tuleb kiiresti asendada teistsuguste täitematerjalidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles