Nissan teatas 12 500 töökoha koondamisest

Rait Piir
, reporter
Copy
Nissan.
Nissan. Foto: Spencer Platt / AFP

Jaapani suurautotootja Nissan teatas neljapäeval, et koondab järgmise kolme aasta jooksul üle kogu maailma ligemale 12 500 töökohta, sest kontserni vaevavad tõsised majandusraskused. Nissani selle aasta esimese kvartali tegevuskasum langes 98,5 protsenti rekordiliselt madalale tasemele. 

Nissan kaotab umbes 10 protsenti kõigist töökohtadest ja koondatakse kahjumit tootvates tehastes, mis asuvad peamiselt väljaspool Jaapanit. Koondamised viiakse lõpule 2023. aastaks. Autotootja sõnul lõppeb endise tegevjuhi Carlos Ghosni algatatud ärisuund, mis pani rõhku kiirele laienemisele. 

Koondatakse USA, Mehhiko, Ühendkuningriigi, Hispaania, Indoneesia ja India tehastes. Osa töökohti kaotatakse ka Jaapanis Fukuoka ja Tochigi prefektuuride tehastes.

Nissani tegevjuht Hiroto Saikawa ütles neljapäeval peakorteris Yokohamas toimunud pressikonverentsil, et kontsern muudab nüüdsest väga oluliselt oma investeerimisstrateegiat ja rõhutas, et edaspidi keskendutakse kulude kärpimisele. Saikawa sõnul on viletsate majandustulemuste taga kahanev müük kõigil maailma turgudel, kuid eriti terav langus tuli USA autoturult.

Saikawa teatas ühtlasi, et ta kavatseb tegevjuhi kohalt tagasi astuda, kui firma majanduslik olukord hakkab taas kord paranema. Paljud investorid on nõudnud Saikawa tagasi astumist juba mõnda aega, sest ta ei suutnud silma peal hoida nüüdseks vangistatud endise tegevjuhi Carlos Ghosni rahaga sahkerdamistel.

Nissani puhaskasum langes 30. juunil lõppenud kvartalis võrreldes varasema aastaga 94,5 protsenti 6,38 miljardile jeenile (59 miljonit dollarit), mis on kõige madalam pärast 2009. aastat. Tegevuskasum langes aga 98,5 protsenti rekordiliselt madalale tasemele, milleks on 1,61 miljardit jeeni (14,8 miljonit dollarit). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles