Moskva: Venemaa peab spioonijuhtumit Austriaga suletuks

Copy
Venemaa lipuvärvides lindike Dmitri Ganini matustel. Vene välisministeerium heitis täna Eestile ette, et Ganini surma uurimine pole edenenud.
Venemaa lipuvärvides lindike Dmitri Ganini matustel. Vene välisministeerium heitis täna Eestile ette, et Ganini surma uurimine pole edenenud. Foto: Raigo Pajula

Moskva loodab, et spiooniskandaal Viiniga on lahendatud ning Venemaa ja Austria ei pea selles küsimuses tõsiseid arutelusid, teatas Vene välisministeerium Interfaxile. 

«Me kahetseme väga, et on endiselt neid, kes tahavad taaselustada mullu novembris «istutatud» kuuma teemat Vene spioonidest Alpi vabariigis, mis on meie arusaama järgi meie Austria partneritega suletud,» teatas Vene välisametkond. 

«Tüüpiliselt on süüdistused esitatud kurikuulsas «ülimalt tõenäoliselt» stiilis. Sellise desinformatsiooni eesmärk on mitte pidada tõsist vestlust sisu üle (vastasel juhul tehtaks seda teiste kanalite kaudu). Me ei näe mingit mõtet neid kommenteerida,» lisas ametkond. 

Austria võimud teatasid neljapäeval, et on väljastanud vahistamismääruse Vene luureohvitseri suhtes seoses spionaažikahtlustustega, mis ulatuvad 1980. aastatesse. 

Salzburgi liidumaa politsei teatas avalduses, et «prokurörid on andnud korralduse vahistada Euroopa ja rahvusvaheliste vahistamismääruste alusel 65-aastane agendijuht Vene sõjaväeluureteenistuses (GRU)».

Austria siseministeeriumi veebilehel seisis, et kõnealune luureohvitser on Igor Jegorovitš Zaitsev. 

Vahistamismäärus on seotud 2018. aasta novembris ilmsiks tulnud spionaažijuhtumiga, mille keskmes on Venemaa kasuks luuranud Austria eruooberst.

Endine Austria kõrge ohvitser alustas kahtlustuste järgi Vene luureteenistuste heaks tööd 1990. aastatel ja jätkas seda 2018. aastani. 

«GRU agendijuhti süüdistatakse Austria sõjaväe 70-aastase eruoobersti meelitamises viima läbi luureoperatsiooni Austria kahjuks, paljastama riigisaladusi ja tahtlikult loovutama sõjalisi saladusi,» ütles Austria politsei avalduses.

Politsei lisas, et Austria sõjaväeametniku esimene kohtumine Vene agendijuhiga leidis aset 1987. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles