Iraan kohtub tuumaleppe osalistega

Copy
Iraani tudengid hoiavad 2011. aastal kätest kinni Iraanis Isfahani uraanirikastamistehase lähistel, avaldades toetust riigi tuumaprogrammile.
Iraani tudengid hoiavad 2011. aastal kätest kinni Iraanis Isfahani uraanirikastamistehase lähistel, avaldades toetust riigi tuumaprogrammile. Foto: Reuters/ScanPix

Iraani tuumaleppe allesjäänud osalised kohtuvad pühapäeval Viinis, et teha järjekordne katse päästa kokkulepe, millest USA on lahkunud, pannes aluse üha süvenevatele pingetele Teherani ja Washingtoni vahel.

Kohtumisest võtavad osa Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa, Hiina ja Iraani esindajad. Kuu aja eest ei suudetud samasugusel kohtumisel tulemusi saavutada.

USA president Donald Trump viis eelmisel aastal Ühendriigid välja 2015. aasta tuumaleppest, mille allkirjastamise nimel oli töötanud tema eelkäija Barack Obama, ja taastas sanktsioonid Iraanile.

Tänavu mais teatas Iraan, et loobub tuumaleppega kehtestatud piirangutest ja ähvardas teistegi sammudega, kui leppele truuks jäänud osapooled ei leia teed USA sanktsioonidest mööda minna.

Surve on põhjustanud kriisi kogu Pärsia lahe piirkonnas, käiku on lastud droonid ja jõutud naftatankerite kinnipidamiseni.

Viimase vahejuhtumine pidas Iraani revolutsioonikaart 19. juulil Hormuzi väinas kinni Briti lipu all seilava tankeri 23 meeskonnaliikmega. Samm oli vastuseks Iraani tankeri kinnipidamisele 4. juulil Gibraltari väinas.

Euroopa riikide, eeskätt Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni katsed tuumalepe päästa ei ole seni vilja kandnud.

Leppe allesjäänud osapooled on siiski lubanud töötada kavandatava ministrite kohtumise läbimurde nimel, kuid kohtumise aega ei ole veel kindlaks määratud.

Üks Euroopa diplomaat rõhutas vajadust pidada «ettevalmistav kohtumine enne ministrite tasandi kohtumist» ja rääkida iraanlastega, kuna nad on teinud teoks ähvarduse tuumaprogrammi piirangutest loobuda.

Euroopa Liit teatas sel nädalal, et erakorralist kohtumist hakkab juhatama Euroopa välisteenistuse peasekretär Helga Schmid.

Kohtumiseks avaldasid soovi Ühendkuningriik, Prantsusmaa, Saksamaa ja Iraan, et arutada tuumaleppe täitmisega seotud küsimuste kõiki aspekte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles