Poolat ähvardab veepuudus (4)

Copy
Wisła veetase on põua tõttu mitmete aastate madalaim 25. juulil 2019.
Wisła veetase on põua tõttu mitmete aastate madalaim 25. juulil 2019. Foto: AFP/SCANPIX

Sadades Poola jõgedes jääb vett üha vähemaks, veetase alaneb ka riigi suurmas jões Wisłas, andes märku ähvardavast veekriisist.

«Ma ei mäleta, et veetase oleks olnud kunagi nii madal kui viimastel aastatel,» kurdab 85-aastane õngitseja Tadeusz Norberciak Varssavis kuivast jõesängist välja ulatuvaid kive põrnitsedes.

«Põhja pool on veel hullem, seal on Wisła nagu porilomp.»

Asjatundjad hoiatavad, et 38 miljoni elanikuga Poolat ähvardab juba lähiaastatel tõsine veekriis.

Poola riigikontroll juhib äsjaavaldatud raportis tähelepanu, et igale poolakale jagub aastas 1600 kuupmeetrit vett, mis on Euroopa Liidu kesmisest vaid pisut rohkem.

«Meie veevarud on võrreldavad Egiptuse omadega,» öeldakse raportis, millel on pahaendeline pealkiri «Poola - Euroopa kõrb».

Vastupidiselt levinud arvamusele ei ole merelise ja kontinentaalse kliima kokkupuutepunktis asuvas Poolas kunagi palju vett olnud.

Poolas sajab vähem vihma kui temast läände jäävates riikides, kuid aurustumine on sama suur. Kui talved on soojad ja lund vähe, ei tule põhjavette lisa ka kevadisest sulast.

Tulemuseks on see, et suur osa maast muutub tasapisi stepiks ning see on ohtlik nii põllumajandusele kui metsadele ühes loomade ja taimedega.

Kliimamuutusega on sagenenud põuad, vihma tuleb harvemini ja sageli tugevate tormidena. Eksperdid väidavad, et kriitiline punkt on peagi käes.

«2018. aastal, väga-väga kuival aastal langes veetase 1100 kuupmeetrini inimese kohta, mis läheneb turvalise koguse piirile,» ütles riigi veepoliitika eest vastutava Poola Vee pressiesindaja Sergiusz Kiergiel.

Sel aastal on olukord tõenäoliselt veelgi hullem.

Poola hüdroloogiateenistus andis juulis häire, hoiatades, et 16 vojevoodkonnast 12-s ei ole põhjaveetase piisavalt kõrge, et vesi jõuaks madalamatesse kaevudesse.

Rohkem kui 320 omavalitsuses on kehtestatud veepiirangud, mille rikkumine toob kaasa kopsaka trahvi. Mõnel pool on keelatud ujumisbasseinid, aedade kastmine ja autopesu.

Varssavist 80 kilomeetrit loode pool asuvas 47 000 elanikuga Skierniewice linnas jõudis vesi juuni algul mitmes linnaosas vaid majade esimestele korrustele. Teistele olid linnavõimud sunnitud jagama vett kümneliitristes veekottides.

Veepuudus tekitab ühiskonnas konflikte. Kesk-Poolas Sulmierzyce linnas süüdistvad elanikud veepuuduses läheduses asuvat pruunsöekaevandust.

Varssavi lähedal Podkowa Leśna aedlinnas on elanikud valmis kallale minema naaberlinna Żółwini asukatele, sest nood kastvat ära kogu kahe linna ühise vee.

Asjatundjate sõnul aitaks probleemi lahendada veehoidlad, sest Poola ei suuda praegu tema territooriumile jõudvat vett kinni pidada.

Poolas säilitatakse vaid 6,5 protsenti riiki läbivast veest, Hispaanias aga ligi pool.

Valitsus ongi otsustanud ehitada 3,28 miljardi euro eest 30 veehoidlat. Need kahekordistaks aastaks 2027 Poola veevarude kogumise võimet.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles